NJEMAČKA AVIOKOMPANIJA

Lufthansa otkazuje stotine letova zbog štrajka uposlenika

Otkazivanja su pogodila više od 100.000 putnika, a kompanija je bila u mogućnosti da obavi samo 10-20 posto redovnih letova na aerodromima

Njemačka aviokompanija Lufthansa. AP

Anadolija

20.2.2024

Njemačka aviokompanija Lufthansa morala je otkazati stotine letova zbog štrajka zemaljskog osoblja, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Lufthanse, radnici zemaljskih usluga stupili su u 27-satni štrajk od danas od četiri sata, u skladu sa odlukom donesenom 18. februara, nakon što nije mogao biti postignut dogovor o platama.

Otkazuje se stotine letova

Aviokompanija je otkazala stotine letova zbog štrajka.

Iako su ova otkazivanja pogodila više od 100.000 putnika, kompanija je bila u mogućnosti da obavi samo 10-20 posto redovnih letova na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu, Dizeldorfu, Kelnu i Stuttgartu u Njemačkoj.

Njemački prijevoznik je također upozorio da se otkazivanje letova može nastaviti i da može doći do kašnjenja zbog štrajka zaposlenih u zemaljskoj službi.

Ujedinjeni sindikat uslužnog sektora (Verdi) pozvao je na štrajk drugi put ovog mjeseca nakon što su propali pregovori o "poboljšanju plata" radnika Lufthanse, jedne od najvećih evropskih aviokompanija.

Traže povećanje plata 

Verdi ima za cilj da donese propis kojim bi se poboljšale plate koje se isplaćuju zaposlenima Lufthanse u zemaljskom opsluživanju.

Sindikat traži povećanje plata za osoblje zemaljske službe za 12,5 posto, od najmanje 500 eura. Osim toga, traži se da se zaposlenima dodijeli jednokratni bonus od 3.000 eura za kompenzaciju visoke inflacije.

Osoblje zemaljske službe u Lufthansi ranije je stupilo u štrajk upozorenja 7. februara, a otprilike 900 od 1.000 letova aviokompanije je otkazano i oko 100.000 putnika je bilo pogođeno štrajkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.