EGIPAT

Šef Hamasa stigao u Kairo na razgovore o izraelskom ratu u Gazi

Do Hanijehove posjete Kairu dolazi u trenutku dok traju pokušaji Katara i Egipta za postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika i primirju u Gazi

Ismail Hanijeh. Twitter

Anadolija

20.2.2024

Hamas je u utorak saopštio da je njihov šef Ismail Hanijeh (Haniyeh) stigao u Kairo kako bi održao razgovore o napadima Izraela na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

U saopštenju, palestinska grupa otpora navodi da Hanijeh i njegova delegacija treba da održe razgovore s egipatskim zvaničnicima o političkoj i situaciji na terenu u Gazi.

Dodaje se da će tema razgovora biti i pokušaji da se zaustavi izraelska agresija u Gazi.

Do Hanijehove posjete Kairu dolazi u trenutku dok traju pokušaji Katara i Egipta za postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika i primirju u Gazi.

Hamas je više puta izjavljivao da su njegovi preduslovi za sporazum o razmjeni zatvorenika potpuni prekid vatre, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze i obnova Gaze.

Prema palestinskom izvoru, Hamas je 7. februara predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum razrađen je na prošlomjesečnom sastanku najviših zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Izrael vjeruje da su 134 Izraelca zarobljena u Gazi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.