MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Belgija: Izrael želi promijeniti demografsku strukturu palestinskih zemalja ilegalnim naseljima

Holandska delegacija na sudu UN-a kritikovala je Izrael zbog aneksije okupiranih palestinskih teritorija

Anadolija

Anadolija

20.2.2024

Belgijski pravni stručnjak Vaios Koutroulis rekao je u utorak da izraelska politika ilegalnog naseljavanja ima za cilj promjenu demografske strukture okupiranih palestinskih teritorija i samog statusa teritorija.

Optužba protiv Izraela

Belgijska delegacija je istakla važnost prava na samoopredjeljenje Međunarodnom sudu pravde (ICJ) tokom javnog saslušanja.

Holandija je optužila Izrael za aneksiju okupiranih palestinskih teritorija.

- Ne može se uspostaviti suverenitet nad okupiranom teritorijom i okupirana teritorija ne može biti pripojena - rekao je predstavnik holandske delegacije profesor Rene JM Lefeber.

Lefeber je dodao da bi se okupacija, koja je "inherentno privremena upotreba sile", kvalifikovala kao "aneksija" ako bi bila trajna.

- Važna odredba prema zakonu o okupaciji je da okupatorska sila ne smije deportovati ili premještati dio vlastitog civilnog stanovništva na teritoriju koju okupira - dodao je Lefeber.

Holandski predstavnik je podsjetio i da je pravo na samoopredjeljenje "zaista univerzalno i trajno pravo".

- Kao rezultat toga, država koja okupira teritoriju ima obavezu da poštuje i promoviše pravo na samoopredjeljenje naroda koji žive na toj teritoriji - dodao je on.

Poziv na prekid vatre

Ambasador Bangladeša u Holandiji Riaz Hamidullah naglasio je važnost prava na samoopredjeljenje i pozvao Izrael da povuče svoje okupacione snage i demontira "ilegalne strukture kao što su naselja".

- Izrael mora obezbijediti reparacije za nastalu štetu i garantovati neponavljanje - dodao je on.

Javno saslušanje počelo je nakon zahtjeva Generalne skupštine UN-a za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Ukupno 52 zemlje, uključujući Turske, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održaće 30-minutna usmena izlaganja.

Južnoafrička Republika, Alžir, Saudijska Arabija, Holandija, Bangladeš i Belgija iznijele su svoje argumente na sjednici održanoj u utorak.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.