BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: Navaljni je bio vrlo hrabar, ali se nije trebao vratiti u Rusiju

Kremlj je negirao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim

Donald Tramp. Platforma X

H. J. I.

21.2.2024

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je jučer da je Aleksej Navaljni bio vrlo hrabar čovjek koji se vjerovatno nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog opozicionara u zatvoru. 

"Jako tužna situacija"

Demokratski predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika za smrt Navaljnog, kao i Niki Hejli (Nikki Haley), jedina preostala suparnica Trampu za republikansku predsjedničku nominaciju.

- Navaljni je jedna jako tužna situacija...bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje. I, iskreno govoreći, bilo bi vjerovatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar - rekao je Tramp u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

Usporedio sebe i Navaljnog

Kremlj je negirao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim. Tramp je nadalje usporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona. 

- To se događa i u našoj zemlji. U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam - rekao je.

Tramp je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošle sedmice "dodatno osvijestila o tome šta se događa" u SAD. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.