BLISKI ISTOK

Huti tvrde: SAD i Velika Britanija izvele šest napada tokom noći na provinciju Al-Hudajdah

Na području Jabanaha nalazi se vojna lokacija protivvazdušne odbrane grupe Huti i nekoliko puta je bila meta američkih i britanskih snaga

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija. CENTCOM

Anadolija

21.2.2024

Jemenski grupa Huti je u srijedu objavila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izvele šest vazdušnih napada tokom noći na nekoliko područja u provinciji Al-Hudajdah (Hudaydah) u zapadnom Jemenu, javlja Anadolija.

- Američko-britanska agresija u četiri napada gađala područje Al-Araj u Al-Hudajdahu - navodi se u kratkom saopćenju novinske agencije Saba kojom upravljaju Huti.

Kanal Huti Al-Masirah ranije je izvijestio o dva napada na područje Jabanah u sjevernoj provinciji Al-Hudaydah.

Na području Jabanaha nalazi se vojna lokacija protivvazdušne odbrane grupe Huti i nekoliko puta je bila meta američkih i britanskih snaga.

Nisu saopšteni detalji o žrtvama ili materijalnoj šteti.

SAD i Velika Britanija još uvijek nisu potvrdile napade.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.