PREDSJEDNIK SAD

Bajden nazvao Putina "ludim k****nim sinom"

Uvijek moramo brinuti o nuklearnom sukobu, ali egzistencijalna prijetnja čovječanstvu je klima, rekao je Bajden

Džo Bajden. Facebook

H. J. I.

22.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina "ludim k**vinim sinom" tokom prikupljanja sredstava u San Francisku u srijedu, upozoravajući da uvijek postoji prijetnja od nuklearnog sukoba, ali da egzistencijalna prijetnja čovječanstvu ostaje klima.

- Ovo je posljednja egzistencijalna prijetnja. To je klima. Imamo ludog k**vinog sina, kao onaj tip Putin i drugi, i uvijek moramo brinuti o nuklearnom sukobu, ali egzistencijalna prijetnja čovječanstvu je klima - rekao je Bajden maloj grupi donatora, kako prenosi Reuters.

Verbalni napadi

Bajden je ranije druge nazivao "k**vinim sinovima". U januaru 2022. uhvaćen je kako koristi isti uvredljivi izraz za novinara Fox Newsa koji izvještava iz Bijele kuće.

Bajdenovi verbalni napadi na Putina naglo su se intenzivirali u predizbornoj kampanji. Prošle sedmice, američki predsjednik je okrivio Putina i „njegove nasilnike” za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

- Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali nema sumnje da je smrt Navaljnog posljedica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili - rekao je Bajden u Bijeloj kući nakon što su zvaničnici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Kremlj je negirao umiješanost u smrt Navaljnog i rekao da su neprihvatljive tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran.

Gorki odnosi

Bajden i Putin i dalje su duboko u sukobu oko ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine, zbog koje su SAD i druge zapadne zemlje sankcionisale Rusiju. Bajdenove reakcije dodatno su zahladnjele ionako gorke američko-ruske odnose.

Bajden je u utorak rekao da će SAD objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini.

Bajdenov očekivani republikanski protivnik u novembru, bivši predsjednik Donald Tramp, izrazio je divljenje Putinu i tokom njegovog mandata u Bijeloj kući 2017-2021. i nakon toga. Međutim, nedavno je sebe uporedio sa Navaljnim, nagovještavajući da su se obojica suočili sa politički motivisanim progonom.

- Ne znam odakle to, dođavola, dolazi - rekao je Bajden u srijedu, reagujući na to što je Tramp sebe uporedio sa Navaljnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.