SAMIT G20

Šef brazilske diplomatije Vieira poziva na mirno rješenje za Ukrajinu i Palestinu

Moramo dati prioritet mirnom rješavanju sukoba u Ukrajini i Palestini. Zemlje na Sjeveru, za razliku od onih na Jugu, ujedinjeni su u vojnom savezu

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira. Anadolija

Anadolija

22.2.2024

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira pozvao je na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i Palestini, javlja Anadolija.

- Moramo dati prioritet mirnom rješavanju sukoba u Ukrajini i Palestini. Zemlje na Sjeveru, za razliku od onih na Jugu, ujedinjeni su u vojnom savezu - rekao je Vieira u obraćanju na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja G20 u Rio de Žaneiru (Janeiru) u Brazilu.

Vieira je izjavio da je njegova zemlja veoma zabrinuta zbog sadašnjih sukoba.

- Kako se možemo boriti protiv izazova kao što su siromaštvo, nejednakost i zaštita životne sredine, a da ne obezbijedimo uslove za mir i saradnju? - kazao je.

Poručio je da je Brazil spreman dati svoj doprinos s ciljem smanjenja međunarodnih tenzija, dodajući da grupa G20 ima važnu ulogu u tom pogledu.

Vieira je napomenuo da multilateralne organizacije nisu dovoljno spremne da se suoče sa trenutnim izazovima i da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) neefikasno u rješavanju sukoba.

Brazil je prvi put domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja grupe G20 koju čine najveće ekonomske sile današnjice.

Šefovi diplomatija su se okupili u Rio de Janeiru, a u fokusu dnevnog reda su izraelski napadi na Pojas Gaze i rusko-ukrajinski rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.