KIJEV

Zelenski pozvao poljske i evropske zvaničnike na poljsko-ukrajinsku granicu

Nije bilo komentara iz ureda poljskog premijera Donalda Tuska ili predsjednika Andrzeja Dude

Vladimir Zelenski. AP Photo/Efrem Lukatsky

FENA

22.2.2024

Ukrajinski Vladimir Zelenski pozvao je u srijedu čelnike Poljske i zvaničnike Evropske unije da dođu na poljsko-ukrajinsku granicu na razgovore o ponovljenim blokadama poljskih poljoprivrednika ljutih zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije iz Kijeva.

Poljski farmeri održali su veliki dan protesta u utorak, blokirajući skoro kompletan saobraćaj na granici s Ukrajinom, što je razbjesnilo Kijev,

Varšava je čvrsto podržavala Kijev u njegovoj borbi za odbijanje ruske invazije pokrenute 2022. godine, ali protesti farmera koji se žale na nelojalnu konkurenciju zategnuli su veze.

- Dosta nam je nesporazuma. Ne treba da ponižavamo jedni druge, ne treba da ponižavamo ni ukrajinske ni poljske farmere. Treba nam jedinstvo. Potrebna su nam rješenja – između nas, Ukrajine i Poljske, i na nivou cijele Evrope - naveo je Zelenski u saopćenju.

Nije bilo komentara iz ureda poljskog premijera Donalda Tuska ili predsjednika Andrzeja Dude.

Zelenski je dodao da Ukrajina ne može prihvatiti pojavljivanje parola koje podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina na protestima, nakon što je jedan takav transparent istaknut u utorak, prenosi Reuters.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.