HAG

Iran: Izraelska "produžena okupacija" krši pravo Palestinaca na samoopredjeljenje

Najviši sud UN-a u Hagu saslušava argumente o legalnosti izraelske okupacije palestinskih zemalja

Međunarodni sud pravde. Anadolija

Anadolija

22.2.2024

Iran je u četvrtak rekao da produžena izraelska okupacija palestinskih zemalja krši pravo Palestinaca na samoopredjeljenje, javlja Anadolija.

Uskraćeno inherentno pravo na samoopredjeljenje

Govoreći na saslušanju Međunarodnog suda pravde (ICJ), Reza Najafi, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za pravne i međunarodne poslove, rekao je da presuda najvišeg suda Ujedinjenih nacija (UN) „može postaviti temelj za spašavanje života hiljada nevinih žena i djece i doprinijeti legitimnom zahtjevu naroda kojem je decenijama uskraćeno inherentno pravo na samoopredjeljenje“.

Najafi je citirao izvještaje UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da Palestinci u Gazi "podnose razaranje u obimu i brzini bez premca u novijoj istoriji", pri čemu su najteže pogođena djeca.

On je rekao da palestinski narod "nikada nije iskusio pravo na samoopredjeljenje" i da postoje "pravne posljedice" za izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Iranski predstavnik je rekao da je Izrael "kršio, i nastavlja da krši, po nekoliko osnova, pravo Palestinaca na samoopredjeljenje".

On je naveo niz mjera koje je Tel Aviv preduzeo kao što su "produžena okupacija“, "promjena demografskog sastava okupiranih teritorija“, "promjena karaktera i statusa svetog grada Al-Qudsa (Jerusalema)“ i "kršenje prava Palestinaca na suverenitet nad svojim prirodnim resursima”.

Iran je pozvao Svjetski sud da podsjeti sve države članice UN-a na njihove obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući “da ne pomažu ” Izraelu da nastavi svoju “produženu okupaciju” Palestine ili prakse koje “krše pravo na samoopredjeljenje palestinskog naroda.”

Produžene okupacije

Pozvao je na nepriznavanje "ilegalne situacije koja je rezultat produžene okupacije" i na efikasnu saradnju "kako bi se okončala svaka prepreka koja proizlazi iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane izraelskog okupatorskog režima".

“Sud ima važnu ulogu. Sada, svjetske nacije očekuju da sud da svoje savjetodavno mišljenje na način koji efektivno i praktično konsoliduje vladavinu prava na štetu vladavine moći, te da Palestincima donese nadu da će pravda na kraju pobijediti”, rekao je iranski predstavnik.

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.