TVRDNJE ČELNIKA

Iran: "Netanjahu pronalazi rješenje u ratu kako bi spasio sebe"

Kao dvije zemlje, Iran i Liban, naglasili smo da rat nije rješenje i da se rat ne bi trebao širiti, istakao je iranski ministar vanjskih poslova

Gaza nakon izraelskog bombardiranja. Anadolija

Anadolija

10.2.2024

Iranski ministar vanjskih poslova Husein Emir Abdulahijan izjavio je da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali kako izraelski premijer Benjamin Netanjahu "više voli rat kako bi spasio sebe", javlja Anadolu.

Abdulahijan se sastao s libanskim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Buhabibom u sklopu službenih kontakata u glavnom gradu Bejrutu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka, Abdulahijan je iznio ocjene o napadima koje je izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze i jug Libana više od četiri mjeseca i drugim događajima.

Navodeći da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali Netanjahu želi rat, Abdulahijan je rekao: - - Kao dvije zemlje, Iran i Liban, naglasili smo da rat nije rješenje i da se rat ne bi trebao širiti.

Tvrdeći da Izrael i američka administracija koja ga podržava nisu postigli nikakav konkretan uspjeh u genocidu koji se već četiri mjeseca provodi nad Pojasom Gaze, Abdulahijan je o američkoj politici u regiji rekao sljedeće:

- SAD po tom pitanju vodi dvije politike. S jedne strane nastavljaju vojnu pomoć Izraelu i učestvuju u genocidu u Gazi. Druga njegova politika je dijalog koji je pokrenuo prema političkom rješenju. Želimo jasno reći; Ako SAD želo sigurnost i stabilnost u regiji, moraju zaustaviti masakr u Gazi i na Zapadnoj obali.

Abdulahijan se također sastao s libanskim premijerom Necibom Mikatijem u sklopu njegove posjete Bejrutu.

U pisanoj izjavi nakon sastanka, Abdullahiyan je poručio: 

- Današnji razvoj događaja u Gazi ide prema političkom rješenju. Međutim, Netanyahu pronalazi rješenje u ratu kako bi spasio sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.