POTVRDILA BIJELA KUĆA

SAD podržavaju ideju da Rute naslijedi Stoltenberga na čelu NATO-a

Stoltenebergov mandat kao generalnog sekretara Alijanse, koji traje od 2014. godine, ističe u oktobru

Mark Rute. Platforma X

H. J. I.

23.2.2024

SAD podržavaju ideju da odlazeći holandski premijer Mark Rute naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, izjavio je danas portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Ranije danas portal Politiko prenio je, pozivajući se na neimenovani izvor, da se idejom da Rute naslijedi Stoltenberga slaže predsjednik SAD Džo Bajden. 

Britanski Foreign office saopštio je da podržava Rutea da naslijedi Jensa Stoltenberga na mjestu sljedećeg generalnog sekretara NATO alijanse, dok je Reuters javio da Francuska također podržava tu ideju.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra vanjskih poslova Krišjanisa Karinša.

Stoltenebergov mandat kao generalnog sekretara Alijanse, koji traje od 2014. godine, ističe u oktobru, a jedan od glavnih zadataka njegovog nasljednika bit će da nastavi da obezbjeđuje pomoć Ukrjaini u ratu protiv Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.