HUMANITARNA KRIZA U GAZI

Slovenija šalje 500 hiljada eura pomoći za UNRWA i oko 430 hiljada eura pomoći Palestincima u Gazi

Riječ je o prvoj materijalnoj pomoći Slovenije palestinskom civilnom stanovništvu na području vojnih sukoba u Gazi

UNRWA. Anadolija

Anadolija

23.2.2024

Slovenija će Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) doznačiti pola milijuna eura za palestinske izbjeglice, a civilno stanovništvo će dobiti hranu i smještajnu opremu u procijenjenoj vrijednosti većoj od 434.105 eura.

Optužbe smanjile finansiranje UNRWA-e

Odlukom o nastavku financiranja UNRWA-e Vlada je odgovorila na apel generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša (Guterres) koji je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura kontinuitet rada ove ključne agencije za osiguranje humanitarne aktivnosti u Gazi.

Kako je vlada upozorila, nedostatak sredstava za UNRWA predstavlja opasnost od potpunog kolapsa humanitarnog sustava - kako u Gazi i na Zapadnoj obali tako i u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanonu i Siriji.

S navodima o umiješanosti 12 uposlenika UNRWA-e u napad na Izrael 7. oktobra od palestinskog pokreta Hamas, koje trenutno istražuje neovisna komisija predvođeno bivšom francuskom ministricom vanjskih poslova Katerinom Kolonom (Catherine Colonna), slovenska vlada je izrazila očekivanje da će i UNRWA i širi sastav UN-a poduzeti odgovarajuće radnje u procesu revizije i istrage.

Novac će ići i direktno Palestincima u Gazi

Istovremeno, slovenska Vlada će Palestincima pružiti i materijalnu pomoć u hrani i smještajnoj opremi u procijenjenoj vrijednosti od 434.105 eura. Zračni prevoz pomoći obavljat će se avionom C17 Slovenske vojske i to preko Jordana. Jordanska Hašemitska dobrotvorna organizacija, koju je imenovalo jordansko Ministarstvo vanjskih poslova, primit će pošiljku.

Pomoć će biti osigurana iz zaliha Slovenske vojske i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pojasnila je vlada i naznačila da će Slovenija dodijeliti 10.560 kompleta suhih dnevnih obroka, 2.500 deka i 1.000 prostirki za spavanje Palestincima kao dio paketa pomoći.

Pomoć će uključiti i donacija Karitasa s pošiljkom palete mlijeka u prahu i Crvenog križa s pošiljkom palete dječjih pelena i palete dječje hrane. Riječ je o prvoj materijalnoj pomoći Slovenije palestinskom civilnom stanovništvu na području vojnih sukoba u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.