SVJETSKA BANKA

Ekonomija Gaze je opala za preko 80 posto zbog izraelskih napada

Gotovo sva ekonomska aktivnost u Gazi je zaustavljena, navedeno je u izvještaju

Glad u Gazi. Anadolija

Anadolija

23.2.2024

Ekonomija Gaze se u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjila za više od 80 posto zbog izraelskih napada, saopćila je u četvrtak Svjetska banka.

Ekonomska kriza u Gazi

U izvještaju, banka je navela da su napadi na palestinsku enklavu od oktobra doveli do masovnih gubitaka života i da su posljedice sukoba na palestinsku ekonomiju bile posljedične.

BDP je pao sa otprilike 670 miliona dolara u trećem kvartalu na otprilike 90 miliona dolara u četvrtom kvartalu, navedeno je. Saopćeno je da je palestinska ekonomija doživjela jedan od najvećih šokova zabilježenih u novijoj ekonomskoj historiji od početka sukoba.

- Gotovo sva ekonomska aktivnost u Gazi je zaustavljena. Očekuje se da će sukob ostaviti trajne posljedice na pogođeno stanovništvo u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali, daleko iznad svake ekonomske procjene - saopćeno je.

Teški životni uslovi

U izvještaju se također navodi da je oko 1,7 miliona Palestinaca koji žive u Gazi, oko 75 posto ukupnog stanovništva Gaze, interno raseljeno, a cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona pati od nedostatka hrane, vode, struje, goriva i lijekova .

- Uočeni nivo oštećenja i uništenja osnovnih sredstava je katastrofalan - dodaje se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.