SAUČESNIŠTVO U GENOCIDU

Žrtve iz Gaze tužile njemačku vladu za pomaganje u genocidu nad Palestincima

Nadija Samur, jedna od advokatica koja je podnijela krivičnu prijavu rekla je da rat u Gazi mora biti zaustavljen

Gaza. Anadolija

Anadolija

23.2.2024

Žrtve višemjesečnih izraelskih napada na Gazu podnijele su krivičnu prijavu protiv najviših zvaničnika njemačke vlade zbog podržavanja izraelskih ratnih zločina i genocida nad Palestincima.

- Podnosimo krivičnu prijavu protiv zvaničnika njemačke vlade za zločin pomaganja i podržavanja genocida nad palestinskim narodom u Gazi slanjem oružja Izraelu i izdavanjem dozvola za izvoz - rekli su advokati koji zastupaju žrtve na konferenciji za novinare u Berlinu.

Državni zvaničnici protiv kojih je podnesena krivična prijava

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), ministar odbrane Boris Pistorius i ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) optuženi su za "saučesništvo u genocidu u Gazi" podržavanjem izraelske vojne ofanzive i odobravanjem izvoza oružja Izraelu u vrijednosti od 326 miliona eura.

Nadija Samur (Samour), jedna od advokatica koja je podnijela krivičnu prijavu federalnom tužiocu u Karlsruheu, na jugozapadu Njemačke, rekla je da rat u Gazi mora biti zaustavljen.

- Naše vlade u Evropi imaju zakonsku obavezu da Izraelu ne pružaju nikakvu podršku u činjenju genocida nad palestinskim narodom u Gazi. Ovo se mora zaustaviti i nadamo se da ćemo upravo to postići sudskim putem. Ova tužba šalje jasnu poruku njemačkim zvaničnicima: ne možete i dalje biti saučesnici takvog zločina bez posljedica. Tražimo odgovornost - rekla je.

Međunarodni sud pravde protiv genocida

Samur je kazala da je privremena presuda Međunarodnog suda pravde jasno pokazala da postoji osnova za početnu sumnju kada je u pitanju zločin genocida nad palestinskim narodom u Gazi.

Podsjetila je na presudu Međunarodnog suda pravde od 26. januara kojom se izraelskoj vladi nalaže da zaustavi genocid i poduzme korake kako bi se omogućilo civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.