ANALIZA

Rat u Ukrajini trajno je promijenio, ujedinio, pa i podijelio Evropu: Dvije godine brutalne ruske agresije

Prve rezultate zapadne vojne pomoći dala je ofanziva ukrajinske vojske na Harkov ujesen 2022. godine

Ruski tenk u pohodu na Ukrajinu. Facebook

Dean Džebić

24.2.2024

Prije dvije godine, u jutro 24. februara 2022. godine, počeo je rat koji je trajno promijenio, ujedinio, pa i podijelio Evropu.

Velika operacija

Prema procjenama Međunarodnog instituta za strateške studije, ruske snage krenule su u operaciju s gotovo 150.000 vojnika, uz Rosgvardiju i dijelove snaga proruskih separatista iz Donbasa i Luganska.

Nakon zračnog desanta 45. SPECNAZ brigade i 31. brigade desantne pješadije na kijevski aerodrom Hostomelj, od 25. februara do 4. marta trajala je grčevita bitka za Kijev.

Nakon uporne odbrane i teškog poraza ruskih snaga u Kijevu, Rusi pokreću veliku operaciju s ciljem zauzimanja Harkova i Sumija. Preokret na terenu isprva počinju stvarati prvi tovari protuoklopnih raketa FGM-148 Javelin, zatim turske besposadne letjelice Bayrakar TB-2.

Polovinom 2022. zapadna vojna pomoć naglo dobiva na zamahu dolaskom artiljerijskih sistema, municije i opreme za sve namjene.

Prve rezultate zapadne vojne pomoći dala je ofanziva ukrajinske vojske na Harkov ujesen 2022., da bi svoj puni spektar borbenih sposobnosti ukrajinske snage pokazale u prvoj polovini 2023. oslobađanjem Hersona.

Trenutno stanje

Na moru su ukrajinske snage potopile trećinu Crnomorske flote ruske mornarice, a posebno značajno je potapanje ponosa Crnomorske flote - raketne krstarice „Moskva“. Uopćeno, ukrajinsko-ruski rat pokazao je historiji nepoznat primjer u kojem država koja praktično nema mornaricu uspješno vodi rat i nanosi teške gubitke ruskoj mornarici.

Sličan odnos je i u zračnoj borbi u kojoj ukrajinska avijacija gotovo i ne učestvuje, fokusirajući se na svoja protuzračna dejstva.

Međutim, nesrazmjerno veći broj artiljerijskih sredstava, kao i rezerve svih vrsta municije, i dalje su najveći adut ruske vojske. U treću godinu ukrajinsko-ruskog rata Ukrajina ulazi u vrlo teškoj situaciji na terenu, ali ipak značajno snažnija nego li prije dvije godine.

Plan zauzimanja Kijeva

Ruski planeri predviđali su, zauzimanjem aerodroma Hostomelj (Antonov), dopremati snage kojima bi zauzeli Krim.

U tim kritičnim trenucima ruske snage, prodorom preko bjeloruske teritorije, ulaze u prigradske četvrti Irpinj i Brovari, čime ih je od centra Kijeva dijelilo tek nekoliko kilometara. Nakon ukrajinskog kontranapada ruske snage su otjerane iz Kijeva, ali su u povlačenju počinile masakr nad civilima u mjestu Buča.

Zapadna vojna pomoć

Vojna pomoć koju je dobila Ukrajina - gotovo 600 tenkova, 560 borbenih vozila pješadije, 1.250 oklopnih transportera, više od 3.000 različitih oklopnih automobila i vozila, 1.100 različitih tipova vučne i samovozne artiljerije, od čega se posebno izdvaja 40 lansera M142 HIMMARS, oko 200 različitih radara, veliki broj izviđačkih dronova, navodeće municije i dr. 

Višecjevni bacač raketa HIMMARS donio prevagu. Facebook

Dodatno, tu je i ukupno 45 lovaca MiG-29 i jurišnika Su-25, a očekuje se dolazak 24 aviona F-16, krstareće rakete Scalp, Storm Shadow, kao i balističke rakete kratkog dometa ATCMS.

Abrams u akciji

Ukrajinci su u petak objavili snimak američkog tenka Abrams kako puca na ruske položaje u blizini Avdijivke, grada iz kojeg su ukrajinske snage bile prisiljene povući se. Videosnimak Abramsa u akciji objavila je ukrajinska 47. mehanizirana brigada, a prenijelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Vidi se kako Abrams juri blatnjavom cestom na istoku Ukrajine i ispaljuje granate. Ukrajini je doniran 31 ovakav tenk.

Brojke

122.000 potencijalnih ratnih zločina istražuje Ukrajina od početka ruske invazije, objavio je u petak državni advokat Andrij Kostin.

511 počinilaca je već identificirano.

80 presuda je doneseno na ukrajinskim sudovima.

383.000 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika.

10.378 ukrajinskih civila ubijeno.

19.632 ukrajinska civila ranjena.

407.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika.

9.701 ruski civil ubijen.

17.748 ruskih civila ranjeno.

Ruske snage su nakon osvajanja ukrajinske Avdijivke napredovale dalje na zapad, objavilo je u petak rusko ministarstvo odbrane. U saopćenju ministarstva se navodi da su ruske snage prošle sedmice uništile zapadno oružje upućeno Ukrajini. Rusija i dalje kontrolira gotovo petinu Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.