NJEMAČKI KANCELAR

Šolc povodom dvogodišnje ruske invazije na Ukrajinu: "Evropa mora ojačati svoju odbranu"

Zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se niko ne usudi napasti, rekao je Šolc

Šolc: Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Evropi. AP

Z. K.

24.2.2024

Evropa mora ojačati svoju obranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u komentarima povodom dvogodišnje ruske invazije na Ukrajinu.

Važna zadaća

- Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Evropi - rekao je Šolc dodavši da će Ukrajina biti podržana u samoobrani "koliko god bude potrebno".

- A mi, Njemačka i Evropa, činimo više i moramo učiniti još i više kako bismo se mogli učinkovito branit. Odvraćanje, odbrambena spremnost, znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. 

Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene. Ali ove riječi označavaju vrlo važnu zadaću: zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se niko ne usudi napasti - rekao je Šolc u podcastu.

NATO je najbolja garancija odbrane "s obje strane Atlantika", ustvrdio je Šolc. On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose 2 posto vrijednosti ukupne privredne proizvodnje, po prvi put u desetljećima.

Proizvodnja streljiva

- Tako će ostati i u nadolazećim godinama i desetljećima. "Konstantna" proizvodnja streljiva, koja je trenutno tema mnogih rasprava u Evropi, ključni je element odbrane, a evropske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe - rekao je njemački kancelar.

Njemačka, također, razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njena strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.