PROJEKTI

Egipat dobija grad vrijedan 35 milijardi dolara

Egipatski zvaničnici potpisali su u petak historijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata

Grad Ras el-Hekma gradit će se na sjeverozapadnoj obali. Youtube

Z. K.

24.2.2024

Egipat dobija grad vrijedan 35 milijardi dolara. Egipatski zvaničnici potpisali su u petak historijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će omogućiti izgradnju novog grada.

Poslovni i turistički centar

Grad Ras el-Hekma gradit će se na sjeverozapadnoj obali države i bit će novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta.

- Projekat zapadno od Aleksandrije implementirat će kompanije koje su u vlasništvu vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egiput da prevaziđe trenutnu krizu valute - rekao je premijer Egipta Mostafa Madboli (Madbouly).

Također, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara. Kako su istakli zvaničnici, projekat novog grada obuhvatat će stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

- Projekat bi također uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam miliona turista u Egipat - rekao je premijer.

Početna investicija

Emirati i Egipat su kroz ovaj sporazum dogovorili i razvoj međunarodnog aerodroma koji bi se trebao nalaziti južno od grada.

- Egipat će dobiti direktno 24 milijarde dolara u dvije rate od ukupnog iznosa u početnoj investiciji od 35 milijardi dolara. U međuvremenu, UAE će se odreći svojih 11 milijardi dolara stranih depozita u Centralnoj banci Egipta. Taj korak će smanjiti vanjski dug države - zaključio je premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.