GODIŠNJICA AGRESIJE

Berko Zečević za "Avaz": Počela je era novih hladnih ratova, jačati Oružane snage BiH i vojnu industriju

Globalno je došlo do osvješćenja zapadnih zemalja da je era prividnog mira završena, dodao je

Zečević: Novi društveni poredak. Anadolija

Alen Bajramovic

24.2.2024

Danas se navršavaju dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. O ratu koji je već u ovoj fazi promijenio svijet, njegovim posljedicama po budućnost, ali i poziciji BiH unutar novog svjetskog poretka, za „Avaz“ govori vojni analitičar, profesor Berko Zečević.

Rat u Ukrajini doveo je do globalnog preispitivanja snaga u svijetu, narušen je sigurnosni sistem koji je godinama stvaran, ali i sporazumi o kontroli razvoja i držanja strateških projektila sa atomskim bojevim glavama, kaže Zečević.

Pat pozicija

- To je stvorilo novu situaciju, gdje više ne posjedujete nikakve dokumente koji generiraju ponašanje velikih država, pa u skladu s tim i onih malih, u slučaju nekih incidenata većeg značaja. Praktično, sada može raditi ko god šta hoće, imajući u vidu i pat poziciju u kojoj se nalazi Vijeće sigurnosti UN-a, jer Rusija uvijek može da stavi veto. U situaciji smo u kojoj je Rusija na potezu – dodaje Zečević.

Istovremeno, napad Rusije na Ukrajinu pokazao je da su NATO i razvijene evropske zemlje, uljuljkani u sporazume između NATO-a i Rusije, u posljednjih 30 godina zapostavili razvoj vlastitog naoružanja i sposobnosti za brzo djelovanje. S druge strane, dodaje Zečević, Kina se intenzivno naoružava, modernizira svoje naoružanje, a pojavili su se i „regionalni igrači“ poput Irana, koji su napravili značajan iskorak. Zbog spora sa Kinom oko dijelova Himalaja, gdje se nalaze izvori pitke vode za njene potrebe, i Indija pokušava da se naoruža.

- Imamo intenzivnu saradnju SAD, Australije i Velike Britanije u razvoju podmornica velikih sposobnosti i stvaranju nekog novog saveza u zoni Tihog okeana. A imamo i latentan sukob Kine i Tajvana, intenziviran posljednjih mjeseci provokacijama od strane Kine. One nisu vojne, ali su vojno – političke u smislu psihološkog pritiska na Tajvan. Globalno je došlo do osvješćenja zapadnih zemalja da je era prividnog mira završena i da se stvara nova, kompleksnija, era hladnih ratova u više regija svijeta – ističe Zečević.

Brojna žarišta

Svijet ne ide ka kataklizmi, već prema uspostavljanju novog društvenog poretka i novih zona utjecaja, pri čemu nastaju tri super – sile – SAD, Kina i Rusija, te više regionalnih. Međutim, za razliku od većine analitičara koji fokus stavljaju na Tajvan, kao sljedeće ratno žarište, Zečević skreće pažnju i na druge dijelove svijeta.

- Regionalne sile u nekom momentu mogu izazvati krizna žarišta, naročito u zonama južne Rusije, gdje ima veliki broj zemalja koje su nastale od bivšeg SSSR-a, ali i određen broj republika unutar Rusije koje imaju određene neriješene odnose. Imate ambicije Turske, Irana, Saudijske Arabije, stalni sukob Pakistana i Indije, Indije i Kine ... Narednih decenija, po mom mišljenju, uspostavljaju se novi odnosi velikih i regionalnih sila, ali svi su svjesni opasnosti što najbolje vidimo po opreznom sukobu Irana i Izraela zbog ovog što se dešava u Gazi – pojašnjava Zečević.

Ne treba živjeti u zabludi

Iako je okružena zemljama članicama, Zečević smatra da je zabluda govoriti o članstvu naše zemlje u NATO-u, što mnogi vide kao dugoročnu garanciju miru i sigurnosti. On dodaje kako u složenim unutrašnjim odnosima treba jačati vlastite Oružane snage.

- Mi jasno vidimo da bi politički establišment iz RS najviše volio da Oružane snage BiH ne postoje. Međutim, SAD i određen broj evropskih država su shvatili igru koju gospodin Dodik igra i u skladu sa procjenom krizne situacije koja bi ovdje njegovim djelovanjem mogla nastati, čine značajne napore u smislu modernizacije OS BIH. Mi nismo usvojili ni novi Plan reformi, koji je trebao biti usvojen na Vijeću ministara, jer ga ni komisija nije pripremila. Neovisno od toga, postoje jasni sporazumi u vojnom smislu između SAD, Velilke Britanije, vidimo i aktivniju ulogu Njemačke, dijelom utiče i Nizozemska, pa u narednom periodu možemo očekivati daljnju obuku oficira i vojnika, a biće sve više vojnih vježbi između NATO snaga i OSBIH, bez obzira na protivljenje struktura u RS. Cilj je da BiH ima vojne snage koje su visokoprofesionalno obučene – ističe Zečević.

Pratiti trendove

Apelira da OS BiH budu obučene i opremljene u skladu sa novim trendovima.

- Vidite šta se dešava, promijenila se strategija. Svi oficiri koji su školovani prije 10 ili 20 godina nisu više u stanju da odgovore zahtjevima novog ratišta koje se formiralo u Azerbejdžanu, a posebno je profilirano u sukobu Rusije i Ukrajine. Ono što bih ja rekao za FBIH je da treba dalje jačati odbrambene tehnologije i vojnu industriju BiH, jer ona može biti garant u bilo kojoj budućoj situaciji. Prije sam govorio 10, ali sad kažem da će ona u narednih najmanje 20 godina imati potražnju na međunarodnom tržištu. Moramo jačati i Civilnu zaštitu na svim nivoima, te maksimalno uključiti naše univerzitete i motivisati privatne firme da se uključe u razvoj bespilotnih letjelica različitih namjena. One u ovom momentu trebaju biti usmjerene na mirnodopske uvjete, a u slučaju neke krize mogu vrlo brzo da se profiliraju i za neke druge namjene – naglašava vojni analitičar Berko Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.