DISIDENT

Advokati Džulijana Asanža pokušavaju izbjeći ekstradiciju u SAD

Osnivač WikiLeaksa bi trebao napokon biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama

Najpoznatiji zviždač. AP News

D. Dž.

28.2.2024

Suočen s optužbama za špijunažu, osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) je već dobio nekoliko odbijenica za odgađanje ekstradicije. Obraćajući se Kraljevskom sudu pravde u Londonu, Asanžov pravni tim zatražio je novo ročište i žalbu jer su se stotine pristalica okupile ispred sa natpisima "Oslobodite Džulijana Asanža".

- Progoni se zbog angažovanja u uobičajenoj novinarskoj praksi pribavljanja i objavljivanja povjerljivih informacija, informacija koje su i istinite i od očiglednog i važnog javnog interesa - rekao je sudu Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgerald), glavni advokat Džulijana Asanža.

Optužbe za špijunažu

Julijan Asanž se suočava sa 17 optužbi za špijunažu, zajedno s jednom optužbom za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata na web stranici WikiLeaks. 

Ako britanski sud presudi protiv Asanža, njegovi advokati su obećali da će osporiti njegovo izručenje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u Francuskoj. Pristalice se, međutim, brinu da bi on mogao biti poslan u SAD prije nego što se to dogodi.

Potpisan nalog

Britanska vlada je već potpisala nalog za ekstradiciju, uprkos tome što je prethodno odbila američki zahtjev za izručenje 2021. godine s obrazloženjem da će se Assange vjerovatno ubiti ako bude držan u strogom američkom zatvorskom sistemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.