PARIZ

Makron i šeik Tamim izjavili su da su protiv izraelskih napada na Rafah

Nastavlja se dvodnevna zvanična posjeta katarskog emira, koji je u utorak stigao u Francusku

Emanuel Makron i Tamim bin Hamad Al Tani. Britannica / Anadolija

Anadolija

28.2.2024

Francuski predsjednik Emanuel Makron  (Emmanuel Macron) i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani (Thani) izjavili su da su protiv izraelskog napada na Rafah.

Nastavlja se dvodnevna zvanična posjeta katarskog emira, koji je u utorak stigao u Francusku.

Makron je ugostio jučer Al Tanija u Jelisejskoj palati u glavnom gradu Parizu.

Kako se navodi u zajedničkom saopćenju povodom sastanka, dvojica lidera razgovarali su o izraelskim napadima na Gazu i saradnji dvije zemlje u različitim oblastima.

Makron i Al Tani su podvukli da su napori posredovanja u regionu neophodni za humanitarnu pauzu u Gazi.

Francuski predsjednik i katarski emir su izrazili zadovoljstvo naporima koje su njihove zemlje uložile u postizanju dogovora o isporuci humanitarne pomoći i lijekova stanovnicima Gaze, te naglasili da je neophodan trenutni i trajni prekid vatre u regionu kako bi humanitarna pomoć velikih razmjera stigla do Gaze.

Poručili su i da je potrebno zaštiti civile

Makron i Al Tani izjavili su da su protiv izraelskog napada na Rafah i pozvali na otvaranje svih ulaznih tačaka u Gazu kako bi humanitarni radnici mogli nastaviti svoje aktivnosti i dijeliti hranu.

Navodeći da će palestinskom narodu pružiti ukupno 200 miliona dolara podrške, Makron i Al Tani su naveli da osuđuju sve vrste napada na civile i da bi novinari trebali biti u mogućnosti da rade u područjima sukoba.

Poručili su da su uspostavljanje palestinske države u okviru granica iz 1967. godine i rješenje o dvije države jedina izvodljiva rješenja.

Istakli su da Francuska i Katar snažno podržavaju historijski status quo na svetim mjestima u Al-Qudsu (Jerusalem).

Dvojica lidera izrazila su zabrinutost zbog povećanja napetosti u regionu i Pojasu Gaze, svih koraka koji region i svijet guraju u nestabilnost, te prijetnji slobodi plovidbe u Crvenom moru.

Napominjući da se moraju zaustaviti napadi kojima se krše prava i sloboda plovidbe u Crvenom moru, Makron i Al Tani su istakli da su posvećeni rješavanju političkih i ekonomskih problema Libana.

Podrška Ukrajini

Dvojica lidera su istakla da su posvećeni suverenitetu i stabilnosti Libana i da će nastaviti da podržavaju libansku vojsku i da će u tom kontekstu biti održana međunarodna konferencija u Parizu.

Ističući da rat Rusije i Ukrajine ima ozbiljne posljedice, Makron i Al Tani su izjavili da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Makron i Al Tani su istakli da su voljni sarađivati ​​na jačanju i modernizaciji vojnih kapaciteta Katara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.