STEPHANE SEJOURNE

Šef francuske diplomatije razjasnio Makronovu izjavu o slanju vojnika u Ukrajinu

Neke od njihovih akcija mogle bi zahtijevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbi, rekao je

Stephane Sejourne. Facebook

H. J. I.

27.2.2024

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne u utorak je pokušao razjasniti komentare predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da bi Pariz mogao poslati trupe u Ukrajinu za posebne potrebe, ali ne i za borbu u ratu protiv Rusije.

- Moramo razmotriti nove akcije za podršku Ukrajini. One moraju odgovoriti na vrlo specifične potrebe, posebno mislim na uklanjanje mina, kibernetsku odbranu, proizvodnju oružja na licu mjesta, na ukrajinskoj teritoriji - kazao je Stephane Sejourne poslanicima.

- Neke od njihovih akcija mogle bi zahtijevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbi. Ništa ne treba isključiti. To je bio i ostao stav predsjednika Republike - dodao je.

Makron u ponedjeljak nije isključio da evropske zemlje pošalju vojnike u Ukrajinu, ali je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa jer su se saveznici složili da se više trude da municiju brže dovezu do Kijeva.

Francuske diplomate tvrde da je Makronova ideja bila da podstakne debatu o tom pitanju, ali nije bilo konkretnih planova u tom pravcu.

To je izazvalo niz odgovora saveznika koji tvrde kako nemaju namjeru da šalju vojnike u Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.