BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Donald Tramp ne može platiti 454,2 miliona dolara jamčevine: Prijeti mu ovrha

Trampovi advokati su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka

Tramp je uložio žalbu. AP

Z. K.

28.2.2024

Donald Tramp (Trump) bivši američki predsjednik ne može platiti punu jamčevinu iz presude za prevaru teške 454,2 miliona dolara i predlaže polog od 100 miliona dolara pod prijetnjom ovrhe, rekli su njegovi advokati, prenosi Hina.

Kredit od banke

Tramp je uložio žalbu na presudu suca Arthura Engorona sa suda države Njujork na Menhetnu od 16. februara, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim kompanijama i traženje kredita od banaka registriranih u toj saveznoj državi.

Presuda je to suca Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu porodičnu kompaniju da su precjenjivali vrijednost imovine radi napuhavanja neto vrijednosti i stjecanja boljih uvjeta kreditiranja i osiguranja.

Sudac je Trampu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara.

U podnesku žalbenom sudu, Trumpovi advokati su rekli da bi "ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji s nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja, onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom ovrhe pa tako i uplatu cjelokupne jamčevine".

Tvrde da bi jamčevina od 100 miliona dolara, zajedno s brojnim Trampovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trampovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne.

Trampovi advokati također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio "nepopravljivu štetu" bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi namaknuo sredstva.

Ulaganje žalbe

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune jamčevine jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll. 

U tom je slučaju uložio molbu sucu da mu dopusti žalbu bez jamčevine ili pak plaćanje jamčevine bez mogućnosti ovršenja u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.