PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA

Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju granice

Zamjenik premijera Ukrajine Oleksander Kubrakov je, međutim, negirao da su se vodili bilo kakvi razgovori o zatvaranju granice.

Poljski poljoprivrednici više od sedam dana ometaju prekogranične isporuke. Platforma X

H. J. I.

28.2.2024

Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju granice između dvije zemlje zbog protesta poljoprivrednika, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk. 

Poljski poljoprivrednici više od sedam dana ometaju prekogranične isporuke, tvrdeći da jeftini ukrajinski proizvodi preplavljuju poljsko tržište.

Negativni efekti

- Želimo da pomognemo Ukrajini, ali ne možemo dozvoliti da ta pomoć ima veoma negativne efekte na naše građane. Stalno tražimo rješenje koje će zaštititi poljsko tržište od očigledno jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - rekao je Tusk i dodao da bi to bilo „privremeno i bolno“ rješenje za obje strane, prenosi Politiko.

Zamjenik premijera Ukrajine Oleksander Kubrakov je, međutim, negirao da su se vodili bilo kakvi razgovori o zatvaranju granice.

- Niko iz Ukrajine ne vodi pregovore o zatvaranju granica sa Poljskom. Za nas je stabilno funkcionisanje te granice pitanje opstanka u ratu sa ruskim agresorom - rekao je Kubrakov.

Žito, živina i šećer

Poljoprivrednici širom Evrope izašli su od početka godine na ulice, a mnogi za svoje nevolje okrivljuju sve veći uvoz ukrajinskog žita, živine i šećera.

Prošle nedelje članice EU podržale su predlog Evropske komisije da se Ukrajini produže privilegije slobodne trgovine za još godinu dana, uz određena ograničenja na uvoz osetljivih proizvoda.

„Ograničenja koja predlažu Brisel i Kijev su za nas neprihvatljiva“, rekao je Tusk, obećavajući da će pronaći rešenje koje će zaštititi poljsko tržište i poljske poljoprivrednike od neravnopravne konkurencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.