VATRENI GOVOR

Putin prijeti nuklearnim oružjem: Tvrdi da će NATO napasti Rusiju

Ruski predsjednik obratio se danas Federalnoj skupštini Ruske Federacije

NATO se sprema za rat s Rusijom. Anadolija

D. Dž.

29.2.2024


Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas Federalnoj skupštni Ruske Federacije. Između ostalog, Putin je govorio o odnosu NATO-a i Rusije kao i prijetnjama nuklearnim oružjem.  

Zapadna Rusija mora biti "odgovarajuće zaštićena" nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, kaže Vladimir Putin. Dodaje kako snage NATO-a "pripremaju napad" na ruski teritorij, koristeći "najdjelotvornije snage za to".

Rusofobija

Poručio je da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila "mnogo tragičnija" od svega s čim se ta zemlja prije suočila. "Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovom teritoriju", govori Putin, dodajući da bi takav potez mogao "potaknuti upotrebu nuklearnog oružja".

"Zar oni to ne razumiju?" upitao je. Optužio je zapadne zemlje da za sebe misle da su "vrhovne".

"Rusofobija zasljepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu", kazao je Federalnoj skupštini.

Nukelarno oružje

Odgovorio je i na optužbe SAD o lansiranju nuklearnog oružja u svemir.

Putin ističe da Rusija pokazuje "potpunu odgovornost" o pitanju upotrebe nuklearnog oružja. Osvrće se na optužbe SAD da je Rusija u svemir lansirala nuklearno oružje koje uništava satelite.

"Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da smo posljednjih 15 godina predlagali obuzdavanje upotrebe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće temelje tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje", naveo je.

Napominje da Sjedinjene Države pregovaraju s Rusijom samo kako bi "ostvarile vlastite interese".

Natalitetna politika

Ruski predsjednik se sada okrenuo kulturnim pitanjima. Kaže da se na Zapadu "razaraju porodiče veze i moralne vrijednosti". Nasuprot tome, on tvrdi da Rusija podržava "civilizirane vrijednosti".

Priznaje da se Rusija suočava s padom nataliteta, ali napominje da je to globalni trend. Rusija se protiv toga bori na svim nivoima vlasti. "Ovdje su u prvom planu naša vjera i naše moralne vrijednosti", naglasio je.

"Velike porosice moraju postati norma. U sljedećih šest godina moramo postići održivi natalitet", rekao je, što je publika pozdravila dugotrajnim pljeskom. Putin, koji je na vlasti više od dva desetljeća, najavio je da želi smanjiti nivo siromaštva s 30 posto na 7 posto do 2030. godine.

Povećanje plaća

Ekonomija je sljedeća tema govora o stanju nacije. Kaže da je ruska privreda porasla za 19 posto i da će se minimalne plaće povećati.

"Obnova naše industrijske baze ključna je za zaštitu našeg suvereniteta", poručio je. Obećava da će zemlja postati četvrta ekonomska sila u bliskoj budućnosti.

"Rusija je danas najveća ekonomija u Evropi po BDP-u i peta u svijetu", naveo je. Dodao je da se diljem zemlje pokreće program od 25 novih univerziteta. 

Srušio rekord

Vladimir Putin je ovim govorom srušio rekord iz 2018. godine kada je u komadu govorio 115 minuta. Iako je govor obuhvatio veliki broj aktuelnih tema, svi prisutni sa velikom pažnjom prate govor predsjednika Putina. 

Slušaoci govora sa velikom pažnjom prate govor predsjednika Ruske Federacije. Screenshot

Između ostalog govor Vladimira Putina usmjeren je i na  preraspodjelu porezne politike u Rusiji.

Putin kaže da "treba preraspodijeliti porezni teret na one koji imaju više sredstava". Također želi zatvoriti rupe u zakonu kojima se služe oni koji izbjegavaju porez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.