POJAS GAZE

Egipatski ministar: Prekid vatre između Izraela i palestinskih grupa prije ramazana je imperativ

Sameh Šukri rekao je da će Egipat nastaviti da ulaže sve napore za prekid vatre

Egipatski ministar vanjskih poslova. Anadolija

Anadolija

1.3.2024

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri (Shoukry) naglasio je u petak da bi prekid vatre između Izraela i palestinskih grupa otpora trebao biti postignut prije svetog islamskog mjeseca posta ramazana, javlja Anadolija.

- Imperativ je postići prekid vatre prije ramazana radi sigurnosti palestinskog naroda - rekao je ministar za Anadoliju tokom svog prvog učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji u Turskoj.

On je naglasio da bi "bilo neprihvatljivo da se vojne aktivnosti nastave" tokom ramazana zbog "uticaja koji će imati ne samo na civile Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali nego uopšteno".

Ministar je ponovio da njegova zemlja odbija bilo kakve planove za raseljavanje Palestinaca.

- Pitanje raseljavanja, koje je u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom, ne bi trebalo nastaviti da se poteže, bilo unutar ili izvan Palestine - rekao je on.

On smatra da je raseljavanje Palestinaca način "likvidacije palestinskog pitanja", dodajući da "to nije prihvatljivo i predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Istakao je da će njegova zemlja "nastaviti da ulaže sve napore" za prekid vatre.

- Nadamo se da će postojati neophodna fleksibilnost i razumijevanje opasnosti i potrebe za prekidom neprijateljstava kako bi se povećao obim humanitarne pomoći, otklonile prijetnje raseljavanjem, ali prvenstveno, to su životi palestinskog naroda koji se moraju spasiti - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.