POGODILA METU

Bespilotna letjelica Bajraktar AKINCI uspješno testirala krstareću raketu Cakir

Raketa Cakir je pogodila metu, dostigavši ​​brzinu od 800 kilometara na sat tokom testiranja

Turska borbena bespilotna letjelica Bajraktar. Anadolija

Anadolija

1.3.2024

Turska borbena bespilotna letjelica Bajraktar (Bayraktar) AKINCI uspješno je pogodila metu na moru sa 100 kilometara udaljenosti tokom testiranja koje je izvela krstarećom raketom Cakir, domaće proizvodnje, javlja Anadolija.

U saopštenju kompanije "Baykar" navodi se da se u okviru projekta Bajraktar AKINCI koji se provodi pod vodstvom Direkcije odbrambene industrije uspješno nastavlja integracija nove nacionalno proizvedene municije i borbenih sistema.

Navodi se da je ovaj put Bajraktar AKINCI uspješno izveo još jedno testno ispaljivanja krstarećom raketom Cakir koju je proizvela turska firma Roketsan.

Krstareća raketa Cakir, koju je ispalio Bajraktar AKINCI sa udaljenosti od 100 kilometara u turskom Sinopu, pogodila je precizno cilj na Crnom moru.

Raketa Cakir je pogodila metu, dostigavši ​​brzinu od 800 kilometara na sat tokom testiranja.

U saopštenju Bajkara navodi se da se u okviru integracije nove municije i sistema u Bajraktar AKINCI uspješno nastavlja integracija krstareće rakete Cakir.

Turska bespilotna letjelica Bajraktar AKINCI, čija je municija postala još raznovrsnija, osnažila je vlastiti sistem odvraćanja na strateškom nivou.

Zahvaljujući krstarećoj raketi Cakir, koja ima nacionalni mlazni motor, Bajraktar AKINCI će biti vrlo efikasan protiv strateških kopnenih i morskih ciljeva na udaljenosti od više kilometara.

Predsjednik Upravnog odbora Bajkara Selcuk Bajraktar objavio je da je ovo zlatno doba turske avijacije.

- Bajraktar AKINCI je uspješno završio prvo testno ispaljivanje krstarećom raketom Cakir, domaće proizvodnje - kazao je Bajraktar .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.