RUSKA PROPAGANDA

Kremlj tvrdi da njemačka vojska raspravlja o planovima pokretanja napada na rusku teritoriju

Ovdje je sve i više nego očigledno - izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Dmitri Peskov. Fena

Dž. R.

4.3.2024

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da navodni snimak njemačkih vojnih rasprava pokazuje da njemačke oružane snage razgovaraju o planovima za pokretanje napada na rusku teritoriju i doveo je u pitanje da li kancelar Olaf Šolc (Scholz) kontrolira situaciju u svojoj zemlji.

Audio snimak 

Ruski mediji prošle sedmice su objavili audio snimku sastanka visokih njemačkih vojnih zvaničnika na kome se razgovaralo o oružju za Ukrajinu i potencijalnom ukrajinskom napadu na most na Krimu, što je navelo ruske zvaničnike da traže objašnjenje.

- Sam snimak ukazuje da se unutar Bundeswehra sadržajno i konkretno razgovara o planovima za izvođenje udara na rusku teritoriju. To ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Ovdje je sve i više nego očigledno - izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovdje moramo saznati da li Bundeswehr to radi na vlastitu inicijativu. Onda se postavlja pitanje koliko je Bundeswehr pod kontrolom i koliko Šolc kontroliše situaciju ili je to dio politike njemačke vlade - kazao je Peskov.

Dokaz umiješanosti

Dodao je da su oba scenarija "veoma loša. I jedan i drugi još jednom naglašavaju direktnu umiješanost zemalja kolektivnog Zapada u sukob oko Ukrajine”.

Njemačka je saopćila da istražuje ono što je nazvala očiglednim činom ruskog prisluškivanja.

- Incident je mnogo više od presretanja i objavljivanja razgovora. To je dio informacionog rata koji Putin vodi - izjavio je u nedjelju ministar odbrane Boris Pistorius.

- To je hibridni napad dezinformacijama. Radi se o podjeli. Radi se o potkopavanju našeg jedinstva – kazao je Pistorius.

Brojne tvrdnje

Njemačka je među zemljama NATO-a koje su isporučile oružje Ukrajini, uključujući tenkove. Rusija optužuje ono što naziva „kolektivnim Zapadom“ da koristi Ukrajinu da vodi posrednički rat protiv nje, a NATO tvrdi da pomaže Kijevu da se odbrani od agresorskog rata.

Rusija je u ponedjeljak pozvala njemačkog ambasadora da zatraži objašnjenje za vojne razgovore na snimku. Diplomata Alexander Graf Lambsdorff napustio je ministarstvo vanjskih poslova bez razgovora s novinarima nakon što je prisustvovao sastanku.

To je drugi put u protekloj sedmici da je Moskva nasrnula na ono što vidi kao dokaz namjere Zapada da direktno napadne Rusiju.

Nuklearni rat

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio mogućnost da bi evropske zemlje mogle poslati trupe u Ukrajinu, Putinovi saveznici prošle su sedmice saopćili da će svi francuski vojnici dočekati smrt i poraz poput Napoleonovih vojnika koji su napali Rusiju 1812.

Putin je u govoru prošlog četvrtka izjavio kako zapadne zemlje riskiraju da izazovu nuklearni rat ako pošalju vojnike da se bore u Ukrajini, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.