VELIKA STRADANJA

Šef EU diplomatije Borelj pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da uspostavi prekid vatre u Gazi

Pridružujem se pozivu američke potpredsjednice Kamale Haris na hitan prekid vatre u Gazi, napisao je Borelj na društvenoj mreži X

Žozep Borelj. AP

Anadolija

4.3.2024

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) pozdravio je danas apel potpredsjednice Sjedinjenih Američkih država (SAD) Kamale Haris na prekid vatre u Pojasu Gaze, rekavši da sada Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija može donijeti rezoluciju za takav korak.

- Pridružujem se pozivu američke potpredsjednice Kamale Haris na hitan prekid vatre u Gazi. Ne bi trebala postojati nikakva prepreka za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u tom smislu - napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

SAD je ranije korištenjem veta blokirao nekoliko rezolucije o prekidu vatre Gazi. Složivši se i sa riječima američke potpredsjednice Haris da je previše ljudi ubijeno u Gazi od 7. oktobra, Borelj je pozvao Izrael da dozvoli nesmetan humanitarni pristup Palestincima u Gazi

- Vrijeme je da Vijeće sigurnosti UN-a djeluje - poručio je šef EU diplomatije Borelj.

Govoreći u nedjelju u saveznoj američkoj državi Alabami, Haris je kazala da je neophodno uspostaviti prekid vatre u Gazi.

- S obzirom na ogromne razmjere patnje u Gazi, mora postojati momentalni prekid vatre u najmanje sljedećih šest sedmica, što je trenutno na stolu - rekla je Haris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.