OBUČAVAN U BEOGRADU

Turska policija uhapsila svog bivšeg šefa zbog saradnje s Mosadom

Bivši državni službenik i detektiv je osumnjičen za prikupljanje informacija o bliskoistočknim kompanijama i pojedincima u Turskoj

Hamza Turhan Ajberk. GZT

N. H.

5.3.2024

U zajedničkoj operaciji organiziranoj od Nacionalne objavještajne organizacije (MIT) i Ogranka za borbu protiv terorizma istanbulske policije uhapšeno je sedam osoba,  uključujući šefa policije, koji je osumnjičen za prodaju informacija Mosadu. 

Bivši državni službenik i detektiv je osumnjičen za prikupljanje informacija o bliskoistočknim kompanijama i pojedincima u Turskoj, kao i za postavljanje uređaja za praćenje, navodi MIT. 

Jedan od osumnjičenih je Hamza Turhan Ajberk (Ayberk), bivši šef policije, sarađivao je s Mosadom, koji je kontaktirao Ajberka preko agenta kodnog imena. 

Turski NTV Haber prenosi da je MIT utvrdio da je Ajberk odavao informacije u zamjenu za novac.

- Nikada nećemo dozvoliti da se špijunske aktivnosti vrše unutar granica naše zemlje. Uhvatit ćemo ih jednog po jednog i dovesti ih pred lice pravde - izjavio je Ali JerlikaJa, turski ministar unutrašnjih poslova.

Turskog detektiva obučavao je Mosad u Beogradu i primao je uplate u kriptovalutama koje se ne pojavljuju u zvaničnim evidencijama, saopćio je MIT, prenosi "Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.