NAKON SMRTI SUPRUGA

Julija Navaljna pozvala Ruse da na dan izbora organiziraju protest protiv Putina

Julija Navaljnaja obavezala se da će nastaviti s radom svog supruga u protivljenju Kremlju

Julija Navaljnaja,. Mreža X

FENA

6.3.2024

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pozvala je u srijedu Ruse da na dan izbora organiziraju protest protiv predsjednika Vladimira Putina formiranjem dugih redova ispred biračkih mjesta.

Julija Navaljna obavezala se da će nastaviti s radom svog supruga u protivljenju Kremlju, nakon smrti Navaljnog prošlog mjeseca u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

U video snimku na YouTubeu, Navaljna je podržala inicijativu da se pokušaju preopteretiti biračka mjesta u ovomjesečnom glasanju u cijeloj zemlji, u kome bi Putin trebao osigurati još jedan šestogodišnji mandat predsjednika.

- Moramo otići na biračko mjesto istoga dana u isto vrijeme: 17. marta u 12:00. Šta dalje? Možete birati. Možete glasati za bilo kog kandidata osim Putina. Možete pokvariti svoj glasački listić. Možete napisati "Navaljni" velikim slovima - kazala je Julija Navaljna u video snimku na YouTubeu.

Ona je izbore od 15. do 17. marta nazvala "lažnim" i kazala kako je očigledno da će Putin "izvući bilo koji rezultat koji želi".

Navaljni je također podržao prijedlog - koji su organizatori nazvali "podne protiv Putina" - u jednom od svojih posljednjih postova iz zatvora prije nego što je preminuo.

Navaljna je u srijedu kazala da je dobila nadu od hiljada onih koji su obišli grob Navaljnog s cvijećem i odali mu počast na njegovoj sahrani prošlog petka.

Nazivajući ih "najhrabrijim, najpoštenijim ljudima u našoj zemlji", kazala je da je iskazivanje podrške pokazalo kako postoji značajno protivljenje Kremlju unutar Rusije.

- Nas je mnogo i jaki smo - kazala je ona, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.