NEKOLIKO MRTVIH

Španija: Spašen migrantski brod, četiri osobe izgubile život

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova između 1. januara i 29. februara oko 12.000 migranata je ilegalno stiglo na španska Kanarska ostrva

Civilna garda. Anadolija

Anadolija

6.3.2024

Španska civilna garda spasila je migrantski brod na kojem su se nalazile 64 osobe u lošem stanju i četiri tijela, saopštile su u srijedu službe za hitne slučajeve Kanarskih ostrva.

Devet dana na moru

Nakon spašavanja, zdravstveni radnici su zbrinuli 21 osobu, a 14 ih je prevezeno u bolnicu, jer su patili od niza stanja od dehidracije do hipotermije.

- Dvije osobe su u teškom stanju i prebačene su u grad Tenerife - navodi se u saopštenju

Brod, koji je isplovio iz mauritanske prijestolnice Nouakchott, bio je na moru devet dana prije nego što je u utorak naveče spašen kod kanarskog ostrva El Hierro, objavila je španska novinska agencija EFE.

Dodaje se da su četiri osobe koje su izgubile život bili muškarci. Putnici su uglavnom bili muškarci iz Senegala, Malija i Gvineje, a među njima je bilo i osmoro djece, jedna beba i dvije žene.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova između 1. januara i 29. februara oko 12.000 migranata je ilegalno stiglo na španska Kanarska ostrva, što je 539 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći broj dolazaka je iz Mauritanije

Prije mjesec dana španski premijer Pedro Sančez i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen otputovali su u Nouakchott kako bi se sastali s liderima te zemlje.

Tokom sastanka, evropski lideri su izrazili zabrinutost zbog povećanja neregularnih migracija i složili se da plate Mauritaniji 210 miliona evra za suzbijanje migracija i odobre druge značajne investicije.

Migraciona ruta Kanarskih ostrva među najsmrtonosnijim je na svijetu. Prema nevladinoj organizaciji "Walking Borders", prošla godine je bila i najsmrtonosnija godina do sada, a procjenjuje se da je 6.618 ljudi umrlo na moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.