ŠPIJUNAŽA

Ukrajinska služba sigurnosti uhapsila rusku špijunku u Odesi

Kod uhapšene doušnice pronađeni su detaljni razgovori i dopisivanja sa ruskom vezom na Krimu

Odavala položaje ukrajinskih jedinica protivvazdušne odbrane. Telegram

D. Dž.

7.3.2024

U velikoj akciji pripadnika ukrajinske Službe sigurnosti, razbijena je mreža ruskih špijuna koji su pomagali ruskim snagama dajući informacije sa terena. Jedna od članic amreže bila je i stanovnica Odese čiji identitet ukrajinske službe nisu objavile.

Naime, razbijena je grupa bila namijenjena za koordinaciju raketnih napada na Odesu, a sve s ciljem otrkivanja položaja ukrajinske protivvazdušne odbrane. 

Krimska veza

Presretanjem komunikacija između uhapšenih otkriveno je da na Krimu odnosno okupiranom Sevastopolju, postoji jak obavještajni centar koji koordinira aktivnosti ruskih špijuna u Ukrajini. 

Kod uhapšene doušnice pronađeni su detaljni razgovori i dopisivanja sa ruskom vezom na Krimu. Dodatno, ukrajinska služba sigurnosti je uspješno doznala identitet koordinatora koji je sa Krima rukovodio špijunskim operacijama. 

Dugogodišnji zatvor

Prema ukrajinskom zakonodavstvu uhapšenu Odešanku očekuje dugogodišnji zatvor. Prema članu 111. Kaznenog zakona Ukrajine, kazna za djelo "izdaja u vojnom stanju" je određena doživotna kazna. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.