ŠPIJUNAŽA

Američki obavještajac prodavao povjerljive podatke Kinezima

Plaćeno mu je 42.000 dolara u zamjenu za desetine osjetljivih sigurnosnih zapisa

Šulca zbog izdaje očekuje dugogodišnja robija. NBC

D. Dž.

10.3.2024

Pripadnik američke vojske uhapšen je i optužen za prodaju osjetljivih vojnih tajni kontaktima u Kini. Narednik Korbein Šulc (Schultz) uhapšen je jučer u Fort Campbellu u Kentakiju nakon istrage FBI-a i protuobavještajne službe američke vojske. 

Šulc je radio kao analitičar u vojno-obavještajnoj agenciji. Prema optužbama, plaćeno mu je 42.000 dolara u zamjenu za desetine osjetljivih sigurnosnih zapisa.

Narednik Šulc optužen je za urotu zbog otkrivanja informacija o nacionalnoj obrani, iznošenja tehničkih podataka u vezi s obranom bez dozvole te podmićivanja državnog službenika. Odavao tajne o ratu u Ukrajini, planovima za Tajvan, hipersoničnom oružju. 

- Ponašanje navedeno u današnjoj optužnici predstavlja tešku izdaju zakletve da ćemo braniti svoju zemlju. Umjesto da čuva informacije o nacionalnoj odbrani, optuženik se urotio sa stranim državljaninom da ih proda, potencijalno ugrozivši našu nacionalnu sigurnost - rekla je Larisa Knap (Larissa Knapp) iz FBI-ovog odjela za nacionalnu sigurnost.

Neke od informacija koje je navodno dao odnosile su se na hipersoničnu tehnologiju, studije o budućem razvoju američkih vojnih snaga i dokument o vojnoj spremnosti Kine. U dokumentima ministarstva pravosuđa za naplatu ne navodi se kineska vlada kao upletena u shemu niti se identificira kontakt koji mu je platio. 

U optužnici stoji da je dobio upute da svojoj kontakt-osobi prenese "izvorne i ekskluzivne dokumente". Obavještajni podaci koje je dao uključuju informacije vezane uz rat u Ukrajini i "operabilnost osjetljivih američkih vojnih sistema i njihove sposobnosti". Također je proslijedio informacije o američkim planovima u vezi s Tajvanom u slučaju da bude napadnut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.