PEKING

Kina: SAD brine o svojim geopolitičkim ciljevima, a ne o Ukrajini

Odgovor Pekinga uslijedio je nakon što je šef CIA-e rekao da će udaljavanje od podrške Ukrajini podstaći ambicije kineskog rukovodstva

Kina. Fena

Anadolija

12.3.2024

Kina je u utorak optužila Sjedinjene Američke Države (SAD) da iskorištavaju ukrajinsku krizu za svoje geopolitičke ciljeve, objavili su državni mediji.

Rat u Ukrajini

- Ono zbog čega SAD brine nije Ukrajina, već da ostvari svoj geopolitički i strateški cilj kroz ukrajinsku krizu - rekao je Vang Venbin (Wang Wenbin), portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Vang je odgovarao na izjave direktora CIA-e Vilijama Burnsa (Williama) tokom saslušanja u Senatu SAD-a.

- Ako se vidi da se udaljavamo od podrške Ukrajini, ne samo da će to podstaći sumnje među našim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifiku, već će podstaći ambicije kineskog rukovodstva u nepredviđenim situacijama od Tajvana do Južnog kineskog mora - rekao je Burns senatorima u ponedjeljak.

U godišnjem izvještaju o procjeni prijetnje za 2024. godine objavljenom takođe u ponedjeljak američke obavještajne agencije su navele:

- Ambiciozna, ali zabrinuta Kina, konfrontirajuća Rusija, neke regionalne sile, poput Irana, i sposobniji nedržavni akteri osporavaju dugogodišnja pravila međunarodnog sistema, kao i primat SAD-a u njemu. -

Dodaje se da bi Kina “možda pokušala da utiče na američke izbore 2024. godine na nekom nivou zbog želje da po strani stavi kritičare Kine i uveća američke društvene podjele“.

Nadaju se prekidu vatre

Vang Venbin je rekao da je specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui posjetio Rusiju, sjedište Evropske unije, Poljsku, Ukrajinu, Njemačku i Francusku početkom ovog mjeseca i sa zvaničnicima razgovarao o političkom rješavanju ukrajinske krize.

- Sve strane visoko cijene napore Li Huija u podsticanju mirovnih pregovora u ime Kine - rekao je Vang, ističući da se Peking iskreno nada da će “sve relevantne strane raditi na prekidu vatre i uspostaviti uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbjednosni okvir“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.