RAT U UKRAJINI

Haotičan dan za Rusiju u ratu: Dolazi u osjetljivom trenutku za Putina

Ukrajina je danas lansirala desetke bespilotnih letjelica na mete u Rusiji

Putin: Problemi za Rusiju. Platforma X

E. Ć.

12.3.2024

Ukrajina je danas gađala ruske energetske objekte u jednom od svojih najvećih prekograničnih napada bespilotnim letjelicama i raketama dosad, piše britanski "The Guardian".

Tako su Ukrajinci prekinuli proizvodnju u velikoj rafineriji nafte, dok su istovremeno ruski partizani upali u Rusiju prouzročivši žestoke borbe.

Srušio se ruski vojni avion

Bio je ovo haotičan 749. dan rata, dogodila se i nesreća ruskog vojnog aviona koji se srušio blizu Moskve, a u kojoj je poginulo svih 15 putnika. Sve ovo dolazi u osjetljivom trenutku jer Vladimir Putin pokušava projicirati sliku smirenosti i kontrole uoči predsjedničkih izbora ovog vikenda, navodi se "The Guardian".

Ukrajina je danas lansirala desetke bespilotnih letjelica na mete u Rusiji, od kojih je jedna pogodila rafineriju nafte u ruskoj regiji Nižnji Novgorod koja proizvodi gotovo šest posto ruske rafinirane sirove nafte, a druga je pogodila skladište nafte s naftnim derivatima u Orelskoj oblasti.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje veliki požar u rafineriji nafte Lukoil Norsi u blizini Nižnjeg Novgoroda, a izvor iz rafinerije rekao je za Reuters da je glavna jedinica za destilaciju sirove nafte (AVT-6) u Norsiju oštećena u napadu te je prekinula najmanje polovicu proizvodnje. 

Dokaz sve veće sposobnosti Ukrajine

Nižnji Novgorod udaljen je gotovo 1000 km od ukrajinske granice i nalazi se oko 400 km istočno od Moskve. Udar je najnoviji dokaz sve veće sposobnosti Ukrajine koja može ciljati važnu rusku infrastrukturu duboko u ruskom teritoriju.

- Specijalne službe rade na licu mjesta, koristeći svu potrebnu snagu i sredstva kako bi lokalizirale požar u jednom od postrojenja za preradu nafte - rekao je guverner Nižnjeg Novgoroda Gleb Nikitin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kijev je posljednjih mjeseci usredotočio vatru na ruske rafinerije i energetska postrojenja, a Rusija je bila prisiljena zabraniti izvoz benzina na šest mjeseci kako bi kontrolirala domaće cijene, dok su nestašice pogoršane prekidima rada velikih rafinerija.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Ukrajina lansirala najmanje 25 bespilotnih letjelica i sedam projektila na ciljeve u blizini Moskve, Sankt Peterburga, Belgoroda, Kurska, Brjanska, Tule i Orjola. Ne zna se koliko ih je oboreno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.