SAD

Bajden i Tramp osigurali predsjedničke nominacije: Prvi put od 1912. oba kandidata imaju priliku za ponovni izbor

Bajden je poručio da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata

Tramp i Bajden. AP Photo

S. S.

13.3.2024

Predsjednik SAD i član Demokrata Džo Bajden te njegov prethodnik i član Republikanaca Donald Tramp i formalno su osigurali nominacija za predsjedničke izbore, nakon pobjeda u Džordžiji, Misisipiju i Vašingtonu.

Bajden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Tramp neophodnih najmanje 1.215 za republikansku. Bajdenova kandidatura bit će ozvaničena na stranačkoj konvenciji u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju mjesec ranije.

Sloboda i demokratija u opasnosti

Podsjetimo, prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

- Suočeni smo sa otriježnjujućom realnošću. Sloboda i demokratija su u opasnosti ovdje u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Donald Tramp vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike...Vjerujem da će Amerikanci izabrati da nastave da idu u budućnost - poručio je Bajden nakon što je osigurao nominaciju.

Bajden je poručio da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata.

- Čast mi je što mi je široka koalicija birača koja odražava bogatu raznolikost Demokratske stranke širom zemlje ponovo povjerila da vodim našu stranku - i našu zemlju - u trenutku kada je prijetnja od Trampa veća nego ikada - istakao je Bajden.

Ishod republikanskih izbora u utorak također je bio unaprijed poznat, posebno nakon što se prošle sedmice iz izborne trke povukla jedina Trampova rivalka Niki Hejli.

Ni polovina izbora

Nakon izbora u utorak u četiri države, uključujući i Havaje, više nema sumnje da će Bajden i Tramp ponovo biti u trci za predsjednika na izborima 5. novembra iako nije održana ni polovina stranačkih izbora. To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika, prenosi AP.

Također, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsjednik Dvajt Ajzenhauer drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona.

Ove godine, ankete pokazuju da mnogi birači ne žele ponavljanje trke iz 2020. godine, dok su prema istraživanju Reutersa i Ipsosa i Bajden i Tramp nepopularni među većinom glasača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.