REPUBLIKANSKI PREDIZBORI

Tramp ubjedljiv, izgubio samo u jednoj državi: Očekuje se povlačenje Hejli

Bila je ovo sjajno veče, nevjerojatan dan, rekao je bivši američki predsjednik pristašama

Donald Tramp. AP

N. H.

6.3.2024

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump)  učvrstio je svoju poziciju gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u novembru nizom pobjeda na predizborima na tzv. "Super utorak".

Ipak, njegova suparnica Niki Hejli (Nikki Haley) ostvarila je iznenađujuću pobjedu u saveznoj državi Vermont.

Rezultati su otvorili put za ponovno suočavanje Trampa i predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena), koji nema ozbiljnu konkurenciju za nominaciju Demokratske stranke, u utrci za Bijelu kuću.

Trampu projekcije daju pobjedu na 12 republikanskih predizbora - u Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Koloradu, Maineu, Masačusetsu, Minesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Teksasu i Virdžiniji - što bi dodatno učvrstilo njegovu snažnu ukupnu prednost.

Po projekcijama CBS-a, američke partnerske mreže BBC-ja, na tzv. superutorak Bajden je pobijedio na izborima za demokratsku nominaciju u 14 država.

Hejli je služila u Trampovoj administraciji kao njegova ambasadaroica pri UN-u. Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njena kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trampu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Vjeruje se da će nakon "Super utorka" odustati od kandidature.

Američki predsjednik Bajden rekao je da su se glasovi miliona Amerikanaca "čuli" na jučerašnjim predizborima te da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi "uzvratiti udarac ekstremnom planu Donalda Trampa da vrati Ameriku unazad", javlja BBC.

Bajden je naglasio postignuća svoje administracije, uključujući radna mjesta i plaće, i rekao je da je nacija sada suočena s "jasnim izborom" hoće li nastaviti u istom smjeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024.

Donald Tramp pozdravio je "prekrasno veče" nakon svoje pobjede u više država na republikanskim predizborima na superutorak. 

- Bila je ovo sjajno veče, nevjerojatan dan - rekao je pristašama okupljenima u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Tramp je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i usredotočio se na svoj vjerojatni revanš s Joeom Bajdenom, kojeg je nazvao "najgorim predsjednikom u povijesti zemlje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.