POTRES U BRISELU

Evropski parlament tuži komisiju Fon der Lajen, a u sve je umiješan Orban

Lideri stranaka u Evropskom parlamentu su se složili podnijeti tužbu Evropskom sudu pravde

Fon der Lajen: Komplikuje joj kandidaturu za novi mandat. Platforma X

E. Ć.

14.3.2024

Evropski parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog prošlogodišnje odluke da deblokira deset milijardi eura iz zamrznutih fondova za Mađarsku i to u periodu kada je Budimpešta držala veto na pomoć Ukrajini, javlja "Financial Times".

Lideri stranaka u Evropskom parlamentu su se složili podnijeti tužbu Evropskom sudu pravde. Ovo bi, kako piše "Financial Times", moglo zakomplikovait kandidaturu Ursule fon der Lajen (von der Leyen) za drugi mandat Evropske komisije.

Tužba do 25. marta

Fon der Lajen je oslobodila trećinu od oko 30 milijardi eura sredstava EU koje je Brisel blokirao u sporu oko vladavine prava s Budimpeštom, i to nekoliko dana uoči samita na kojem je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na novi paket pomoći Ukrajini. 

Na kraju je Orban popustio u pokušaju da deblokira sav novac svoje zemlje u februaru i omogućio slanje pomoći od 50 milijardi eura Kijevu tokom iduće četiri godine.

Kako je rekla Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, tužba će biti podnesena do 25. marta.

Zeleni i druge političke partije najavili su da će to pitanje pokrenuti u kampanji za izbore za Evropski parlament u junu. Očekuje se da će Evropska narodna partija (EPP) biti prva, što Fon der Lajen daje pravo na novu nominaciju za još pet godina. Ipak, treba joj podrška većine zastupnika u Evropskom parlamentu, a 2019. godine je prošla za samo devet glasova.

Nije političko pitanje

Ovaj su pravni slučaj podržale sve velike stranke, uključujući i EPP, koja je istakla da ona nije djelovala sama, jer su se i čelnici drugih stranaka složili da se oslobodi novac. 

Nikolas Šmit, vodeći kandidat socijalista za predsjednika Komisije, potpisao je pismo koje Orbana obaviještava da će primiti novac, dok je povjerenik za pravosuđe Didijer Rejnders iz Liberala ocijenio da je Budimpešta napravila dovoljno reformi u svom pravosudnom sistemu da bi zaslužila taj novac.

- Želimo da budemo sigurni da se s novcem poreskih obveznika postupa u skladu s ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije izborno pitanje, samo želimo imati pravnu jasnoću - rekao je portparol EPP-a u odboru za budžet.

Podsjetimo, Evropska komisija je upozorila Mađarsku u februaru kako bi mogla pokrenuti novi pravni postupak zbog novog zakona za koji kažu da krši pravila Evropske unije, prenosi "Financial Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.