BIVŠI RUSKI PREDSJEDNIK

Medvedev nazvao Zelenskog "klaunom u zelenim hulahopkama", pa ponudio formulu mira

Priznanje poraza Ukrajine u ovom sukobu. Potpuna i bezuslovna predaja, kazao je Medvedev

Medvedev: Ima svoje uslove za prekid rata. AP

E. Ć.

14.3.2024

Nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je, komentarišući formuli mira o kojoj govori predsjednik Ukrajine, da "doživljava neodoljiv osjećaj gađenja".

Ne vidi se volja kod Ukrajine

- Doživljavam neodoljiv osjećaj gađenja, koji se brzo pretvara u osjećaj srama zbog lošeg nadrealizma onoga što se dešava. 

Uostalom, svi savršeno dobro znaju, uključujući i zapadnjačke lažove, da se čak i u mnogo jednostavnijim situacijama tokom rata mir može postići ili zajedničkom voljom snaga na osnovu razumnog kompromisa ili putem predaje jedne od strana - rekao je Medvedev na Telegramu.

On je rekao kako se takva volja ne vidi kod Ukrajine. Potom je Ukrajinu nazvao "bivšom državom", a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog "provincijskim klaunom u zelenim hulahopkama".

Nerealni uslovi

Potom je iznio uslove u kojima bi Rusija pristala da pregovara o prekidu rata.

- Priznanje poraza Ukrajine u ovom sukobu. Potpuna i bezuslovna predaja. Zabrana stvaranja paravojnih snaga na njenoj teritoriji u budućnosti. Ostavka svih organa vlasti Ukrajine neposredno prije održavanja izbora. 

Usvajanje zakona o isplati odštete Rusiji, uključujući i odštetu porodicama poginulih. Usvajanje akta o ponovnom ujedinjenju teritorija Ukrajine s Rusijom - poručio je Medvedev i ovu ponudu opisao kao kompromisnu poziciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.