NA DANAŠNJI DAN

Eva Longorija, jedna od najljepših glumica današnjice, slavi 49. rođendan

Danas je petak, 15. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostao je još 291 dan

Eva Longorija. cosmopolitan.com

I.P.

15.3.2024

Na današnji dan 1975. godine, rođena je Eva Longorija (Longoria), američka TV-glumica, jedna od najljepših glumica današnjice. Pohađala je Texas A&M-Kingsville, gdje je dobila diplomu za kineziologiju. Po završetku koledža, pristupila je talent takmičenju koji ju je odveo sve do Los Anđelesa, gdje je ostvarila značajne uloge u dvije američke sapunice, “The Young and the Restless” i “General Hospital”.

Nakon što je napustila svijet sapunica, Eva Longoria stiče ogromnu svjetsku slavu i popularnost ulogom Gabrielle Solis u seriji “Očajne domaćice”. Osim toga, Eva ima i ugovor s kompanijom “L'Oreal”, a proglašena je jednom od najljepših osoba na svijetu.

Sandalj Hranić Kosača. bh-vijesti.com

Preminuo Sandalj Hranić Kosača, jedan od najuglednijih bosanskih velmoža

44. pr. n. e. - Rimskog vojskovođu, pisca i državnika Gaja Julija Cezara na dan martovskih ida u Senatu ubili republikanski zavjerenici. Namjera im je bila da time spasu republiku, ali to nisu uspjeli. U građanskom ratu su potom izginule vođe zavjere - Junije Brut i Parmenzije Kasije, a vlast je 31. godine prije nove ere prigrabio unuk Cezarove sestre Olivije - Oktavijan Avgust i zaveo monarhiju.

1435. - Preminuo Sandalj Hranić Kosača, koji je na čelu roda Kosače bio od 1393. godine. Od svoga amidže Vlatka Vukovića, Sandalj je naslijedio posjed, plemenitu baštinu i titulu, što mu je omogućilo da odmah preuzme i istaknutu poziciju u krugu najuglednijih bosanskih velmoža (velmoža je predstavljao krupnu bosansku vlastelu). Sandaljev posjed obuhvatao je područje od sliva Neretve do sliva Drine s Fočom i Goraždem, Polimlje s Prijepoljem, Brezom i Pljevljima, te od Vrhbosne preko Zagorja, Ljubomira i Bileće do Kotora i Novog. Bio je i gospodar polovine župe Konavli, koju je dijelio s knezom Pavlom Radinovićem iz bosanske vlastelinske porodice Pavlovići. Zajedno s punicom i drugom suprugom, miraz iz drugog braka, Ostrovicu, i prava na Skradin prodao je Mlečanima 1410. godine. Svoju polovinu posjeda u Konavlima prodaje Dubrovčanima 1419. godine, a svoja prava na Kotor Mlečanima 1423. godine. Sandalj je pokazivao sklonost prema Crkvi bosanskoj, iako nije bio član hijerarhije Crkve bosanske. Ženio se tri puta. Njegova prva supruga (1396) bila je Jelena Crnojević, druga Katarina Vuković Hrvatinić (1405), a treća Jelena Lazarević (1411). Ali nije imao potomke. Naslijedio ga je sinovac Stjepan Vukčić Kosača.

1815. - Rođen srbijanski slikar i pisac Dimitrije Avramović, jedan od začetnika romantizma u srpskom slikarstvu. Ukrasio je zidove i ikonostas Saborne crkve u Beogradu, crkve u Topoli, manastira u Vrdniku, portretisao je srbijanskog kneza Mihaila Obrenovića, mitropolita Petra, te književnika Simu Milutinovića Sarajliju.

1830. - Paul Hajze (Heyse), njemački književnik i nobelovac, rođen je na današnji dan. Poznat je po svojim novelama „Nove novele“ i „Protiv struje“. Bio je član minhenskog pjesničkog kruga koji je osnovao kralj Maksimilian II. Godine 1910., dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1854. - Rođen Emil fon Bering (von Behring), njemački ljekar i nobelovac. Bio je profesor u Berlinu, Haleu i Marburgu, gdje je osnovao Institut i tvornicu seruma. Pronašao je serume protiv difterije i tetanusa, a 1901. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.

Đorđe Kisić. discogs.com

Rođen bh. muzičar Đorđe Kisić, bubnjar “Indexa”

1898. - Umro engleski inžinjer Henri Besemer (Henry Bessemer), koji je 1855. pronašao postupak prerade sirovog željeza u čelik, nazvan "Besemerov postupak". Taj postupak dobivanja čelika iz rastaljenoga sirovog željeza, koji je Besemer patentirao 1856., izvršio je revoluciju u čeličnoj industriji jer je prijašnji postupak, koji je trajao nekoliko dana, skratio na samo 20 minuta. Čeličana koju je 1859. podigao u Šefildu i danas proizvodi čelik.

1906. – Čarsl Rols (Charles Rolls) i Henri Rojs (Henry Royce) osnovali automobilsku industrijsku kompaniju “Rolls-Royce”.

1907. - U Finskoj u Parlament prvi put izabrane žene.

1934. - Rođen Đorđe Kisić, bosanskohercegovački muzičar, bubnjar “Indexa” od 1963. godine. Godine 1966., postao je i član Plesnog orkestra RTV Sarajevo, a od 1973. bio je u redovnom radnom odnosu u Simfonijskom orkestru RTV Sarajevo. Tokom agresije na BiH ranio ga je geler (1994.) i udaljio ga s muzičke scene, ali se u “Inexe” vratio 1999. godine. Kisić je preminuo 25. novembra 2005. godine u Sarajevu.

1937. - Prva centralna banka krvi za njeno čuvanje zamrzavanjem radi transfuzije osnovana u čikaškoj bolnici "Kuk kantri".

1944. - Rođen Muhidin Šarić, bosanskohercegovački pjesnik i dramski pisac. Postao je poznat kao pisac dječije književnost. Prva zbirka pjesama za djecu koju je Šarić napisao bila je "Spava li dan u mraku", objavljena 1976. godine. Nakon toga izdao je zbirke "Na krilima neba", "Kada plava ptica sanja", "Kolo kozaračko" i zbirku na turskom jeziku "Mavi kus". Godine 1988., objavio je svoju poznatu zbirku dječije poezije "Cvrkutanka". Šarić je, osim poezije, napisao i roman za djecu "Benko”. Osim književnosti za djecu, Šarić je pisao i za odrasle. Objavio je zbirku poezije "Tespih", te nekoliko zbirki na njemačkom jeziku. Napisao je zbirku proznih djela "Keraterm", o logoru u Prijedoru, te drame "Recept za ludilo" i "Rabulizam"; dječije drame "Vuk Dobrica", "Blago u kovčegu", "Podvala", "Razgovor s Brankom", "Prijatelji iz velike šume" i mnoge druge.

Jasna Zlokić. jutarnji.hr

Jasna Zlokić, popularna hrvatska pjevačica, slavi 69. rođendan

1944. - Ivan Ćurković, proslavljeni fudbalski golman, reprezentativac, sportski radnik, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore i OK Srbije, vitez Legije časti, rođen je na današnji dan.

1948. - Rođen David Albahari, jugoslavenski i srbijanski književnik. Pisao je uglavnom autobiografske romane i kratke priče. Široj publici postao je poznat 1982., kada je objavio zbirku priča "Opis smrti" za koju je dobio Andrićevu nagradu. Umro je 30. jula 2023. godine u Beogradu.

1955. - Jasna Zlokić, popularna hrvatska pjevačica, slavi 69. rođendan. Prve muzičke korake napravila je već kao sedmogodišnja djevojčica, nastupajući u dječijem pozorištu, a kao tinejdžerka nastupala je na festivalima pjevača amatera, da bi 1974. godine osvojila titulu Prvog glasa Dubrovnika. Na Festivalu u Splitu 1982., nastupila je s pjesmom “Nina, nana” te osvojila nagradu za najbolju debitanticu. Velikim hitom “Skitnica”, koji je otpjevala na Splitskom festivalu 1984., stekla je ogromnu popularnost. Iste jeseni osvojila je i Zagrebfest s pjesmom “Povedi me”. Godinu je zaokružila osvajanjem titule najbolje pjevačice za 1984. godinu. Svoju dugogodišnju uspješnu muzičku karijeru oplemenila je s više od sto osamdeset humanitarnih koncerata, a svoj umjetnički dignitet temeljen na izrazitoj muzičkoj kvaliteti održava i danas. 

Mostar. bookaweb.com

Mostar ponovo postao jedinstven grad

1975. - Umro Aristotel Onazis, grčki brodovlasnik. Bio je vlasnik najveće privatne flote na svijetu i jedan od najbogatijih ljudi. Osim po svom ogromnom bogatstvu, bio je poznat i po ljubavnim vezama s operskom pjevačicom Marijom Kalas (Maria Callas) i udovicom američkog predsjednika Džona Kenedija (John Kennedy), Žaklin (Jacqueline), kojom se i oženio.

1983. - Preminula engleska književnica Rebeka Vest (Rebecca West), koja je poslije boravka u Jugoslaviji, 1937. i 1941., napisala opsežno putopisno-historijsko djelo "Crno janje i sivi soko". Bavila se i novinarstvom i posebno su poznati njeni izvještaji s Nirnberškog procesa njemačkim i austrijskim ratnim zločincima nakon Drugog svjetskog rata. Ostala djela: romani "Vojnikov povratak", "Sudija", "Harijet Hjum", "Opori glas", "Trska koja misli", studije o veleizdaji "Značenje izdaje", "Voz baruta".

1991. - Umro srbijanski pisac Miodrag Bulatović, koji je pažnju čitalaca, ali i ideoloških čistunaca privukao već prvom zbirkom pripovijedaka "Đavoli dolaze", objavljenom 1955. godine. Jedan je od najprevođenijih srpskih pisaca. Ostala djela: romani "Crveni petao leti prema nebu", "Heroj na magarcu", "Rat je bio bolji", "Ljudi sa četiri prsta", "Peti prst", "Gulo, gulo", novele "Vuk i zvono", drama "Godo je došao".

2004. - Mostar ponovo postao jedinstven grad. Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), Mostar je ponovo postao jedinstven grad. Inače, Mostar je od početka agresije na BiH bio podijeljen na dva dijela, istočni i zapadni Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.