NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Evropa će za Ukrajinu kupovati oružje sa svjetskog tržišta

Danas smo se dogovorili oko nekoliko ključnih tačaka, a od sada ćemo nabavljati više oružja za Ukrajinu, kupujući ga na svjetskom tržištu

Njemački kancelar Olaf Šolc. Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) najavio je u petak da će evropske države kupovati oružje sa svjetskog tržišta kako bi podržale Ukrajinu u ratu protiv Rusije, prenosi Anadolu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu, Scholz je rekao da su Evropljani ujedinjeni i odlučni da nastave podršku Ukrajini.

- Danas smo se dogovorili oko nekoliko ključnih tačaka, a od sada ćemo nabavljati više oružja za Ukrajinu, kupujući ga na svjetskom tržištu. To je dobar napredak - rekao je Šolc.

Kao drugo, dodao je da će se u Ukrajini proširiti proizvodnja vojne opreme, takođe kroz saradnju sa partnerima.

- I treće, kao dio Rammstein formata, uspostavljamo novu koaliciju sposobnosti za raketnu artiljeriju velikog dometa - rekao je njemački kancelar.

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u petak sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Berlinu nakon što su napetosti među čelnicima izbile u javnost zbog razlika u mišljenju oko podrške Ukrajini.

Njima se pridružio i poljski premijer Donald Tusk na hitnim konsultacijama o daljnjoj evropskoj vojnoj podršci Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.