FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Ne treba se zastrašiti, Rusija je srednja sila sa nuklearnim oružjem

Makronove ponovne izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost francuskih saveznika

Emanuel Makron. AP Photo/Ebrahim Noroozi

S. S.

17.3.2024

Predsjednik Francuske Emanuel Makron kazao je da će Ukrajini u jednom trenutku možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

- Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama. Snaga Francuske je u tome da mi to možemo - kazao je Makron.

Nema neslaganja

Makronove ponovne izjave da ne želi isključiti slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost francuskih saveznika, u prvom redu Njemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske opozicije.

U razgovoru za Le Parisien Makron je kazao da ne postoji neslaganje s Berlinom s tim u vezi. 

- Strateške razlike ne postoje. Između kancelara i mene nikada nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska stajališta u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo - istakao je.

Kultura velikog opreza

Naglasio je da Njemačka ima kulturu velikog opreza, neintervencije, i drže se dalje od nuklearnog oružja.

- To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku - rekao je.

Makron je najavio i posjetu Kijevu te poručio da pomoć Francuske i Njemačke Ukrajini može biti komplementarna.

- Njemačka troši više od Francuske, ima više budžetskog prostora, to je prilika. A Francuska, ipak, može učiniti stvari koje Njemačka ne može - rekao je pa relativizirao snagu Rusije:

- Ne treba se dati zastrašiti, nismo suočeni s velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružjem, ali njen BDP manji je od BDP-a Evropljana, manji od njemačkog, od francuskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.