POJAS GAZE

Nakon četiri mjeseca humanitarna pomoć stigla u Jabaliju

Izraelska vojska dozvolila je da devet kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u sjeverni Pojas Gaze, uključujući Jabaliju, Beit Hanoun i Beit Lahiya

Gaza - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Anadolija

18.3.2024

Nakon četiri mjeseca humanitarna pomoć stigla je u Jabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, saopštili su u ponedjeljak lokalni izvori.

Izraelska vojska dozvolila je da devet kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u sjeverni Pojas Gaze, uključujući Jabaliju, Beit Hanoun i Beit Lahiya, rekli su izvori za Anadoliju.

Pomoć u vidu brašna, riže, konzervirane hrane i šećera, stigla je u izbjeglički kamp Jabalia, pod pokroviteljstvom sigurnosnih službi Vlade Gaze u saradnji s Palestinskim plemenima.

Humanitarna pomoć smještena je u skladišta koja pripadaju Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

UNRWA je u nedjelju izvršila prvu redovnu distribuciju pomoći u saradnji sa sigurnosnim snagama Vlade Gaze i Palestinskim plemenima.

Stotine Palestinaca stiglo je u distributivni centar, a svakoj porodici je dato po pet kilograma brašna.

Najmanje 27 ljudi umrlo je od pothranjenosti i dehidracije u Pojasu Gaze kao rezultat izraelske blokade, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine poslije prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.600 Palestinaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.