TRI SKUPINE

Ruski partizani upadaju sve dublje u Rusiju: Zauzimanje teritorija nije njihov cilj

Kijev, baš kao i Moskva, ne posvećuje previše resursa operacijama na granici

Legija je uspjela zauzeti Kozinku u oblasti Belgorod. Twitter

Z. K.

18.3.2024

Tri skupine ekstremne desnice, Legija za slobodu Rusije, Ruske volonterske snage i Sibirski bataljun, upale su u oblasti Kursk i Belgorod na jugozapadu Rusije preko noći na 12. marta. 

Poziv civilima

Legija za slobodu Rusije izgubila je tenk T-62, koji je prešao preko mine na granici u naselje Tetkino u oblasti Kursk, ali svejedno je iz gradića uspjela izbaciti rusku policiju i paramilitarne grupe.

Zajedno s druge dvije grupe, legija je uspjela zauzeti Kozinku u oblasti Belgorod, prisilivši lokalne ruske vlasti da pozovu civile na evakuaciju. Ovi upadi u skladu su s onim što je analitičar u poljskom Centru za istočne studije Pjotr Zohovski (Piotr Zochowski) prošle godine opisao kao "subverzivne, psihološke operacije" ruskih dobrovoljnih snaga na strani Ukrajine, koje aktivnosti provode s ukrajinskog teritorija od početka pune invazije prije dvije godine.

Njihov cilj nije zauzeti teritorij, već osramotiti i delegitimizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. Posljednji upadi nisu slučajno svoj vrhunac doživjeli oko 17. marta, kada su se u Rusiji održavali i lažni izbori, piše Forbes.

- Čak i ako ove operacije imaju malu vojnu važnost, one otkrivaju slabosti ruskih snaga, čija je zadaća štititi granicu, kao i njihove ograničene sposobnosti da brzo odgovore na takve incidente - komentirao je analitičar.

Snage Kremlja razvučene su po stotinama kilometara dugoj fronti i pokušavaju na životu održati uglavnom propalu ofanzivu na jugu i istoku Ukrajine, što znači da vlast u Moskvi dosad nije bila spremna promijeniti formacije i prebaciti ih u Belgorod i Kursk kako bi se sukobile s proukrajinskim ruskim skupinama.

- Rusija za odbranu granice koristi novake - kažu iz Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu.

Oni procjenjuju kako je to vjerovatno "zbog nespremnosti Rusije da prebaci snage s drugih dijelova fronte u Ukrajini." Moskva, navodno, računa na to da šačica nedovoljno obučenih lokalnih trupa može pružiti dovoljno snažan otpor dobrovoljnim skupinama. Te skupine nisu posebno velike, svaka broji samo nekoliko stotina ljudi, i nedostaje im duboka logistička podrška budući da aktivnosti provode odvojeno od ukrajinskih oružanih snaga.

Umjesto toga, oni, vrlo slabašno, odgovaraju obavještajnom direktoratu u Kijevu.

Nejasno je hoće li se Kremlju ovakva opklada isplatiti. Ukrajinski Centar za odbrambene strategije kaže kako su u nedjelju lokalne ruske snage uspjele blokirati daljnji napredak proukrajinskih dobrovoljaca sjeverno od Kozinke. Ipak, istovremeno su dobrovoljci upali u Gorkovskij, zapadno od Kozinke.

Minimalna podrška

Kijev, baš kao i Moskva, ne posvećuje previše resursa operacijama na granici. Sve što ti Rusi postignu, postignu vlastitom inicijativom i uz minimalnu podršku vlade. Ipak, obavještajni direktorat impresioniran je dubinom i izdržljivošću posljednjih upada.

- Nema sumnje da im je krenulo. Pokušat ćemo im pomoći koliko god možemo - rekao je u subotu šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov.

Moguće je kako obavještajni direktorat pomaže koordinirati zračnu podršku vojske za napade dobrovoljaca. U nedjelju je ruska protuzračna odbrana, navodno, srušila napadački helikopter ukrajinske vojske Hind u oblasti Suni, na ukrajinskoj strani granice pored Kozinke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.