AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: "Dva su kandidata na izborima, ali je jedan mentalno nesposoban"

Nemojte mu reći, on misli da se takmiči protiv Baraka Obame, dodao je

Džo Bajden. AP

N. H.

18.3.2024

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, kazao je da su dva kandidata izborila nominaciju svoje stranke za predsjednika, ali da je jedan previše mentalno nesposoban i star za posao. 

- Na ovim su izborima dva kandidata izborila nominaciju svojih stranaka. No jedan od njih je prestar i mentalno nesposoban za posao. Drugi sam ja - našalio se Bajden. 

Trenutni američki predsjednik, 46. po redu, odbija kritike na račun svojih godina, navodno lošeg pamćenja i zbunjujućeg ponašanja. 

- Nemojte mu reći, on misli da se takmiči protiv Baraka Obame (Barack), to je ono što je rekao - kazao je u šaljivom tonu 81-godišnji Bajden, dodavši da on ostaje budan daleko nakon vremena za spavanje. 

Međutim, brzo je postao ozbiljan, ističući ono što vidi kao stvarnu prijetnju demokratiji ako se Donald Tramp (Trump), koji tvrdi da su izbori 2020. godine pokradeni, vrati u Bijelu kuću. 

Kritikovao je i veze Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Živimo u trenutku bez presedana u demokratiji. Demokratija i sloboda su doslovno napadnute. Putin je u naletu u Evropi. Moj prethodnik mu se klanja i kaže mu "radi šta god hoćeš" - rekao je Biden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.