KRVAVI ZRAČNI NAPADI

MVP Palestine: Izrael započeo napad na Rafah bez ikakve najave

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro osuđuje krvave zračne napade i sistemske destruktivne operacije Izraela na grad Rafah

Pojas Gaze. AP

Anadolija

19.3.2024

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine objavilo je u utorak da je izraelska vojska pokrenula napad na grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze, "bez ikakve najave i ne čekajući ni od koga dopuštenje", javlja Anadolija.

- Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro osuđuje krvave zračne napade i sistemske destruktivne operacije Izraela na grad Rafah, ignorirajući međunarodna upozorenja o nezauzimanju grada u kojem žive milioni raseljenih ljudi sa sjevera i iz središta Pojasa Gaze - istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je da je Izrael sinoć izveo razoran zračni napad na Rafah i da su mnogi Palestinci izgubili živote, te dodano:

- Izrael je pokrenuo napad na grad Rafah i nije ga najavio kako bi izbjegao međunarodne reakcije i nije čekao ničije dopuštenje.

Istaknuto je da su ovi napadi koincidirali s posjetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antonyja) Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

U zračnim udarima koje su sinoć izveli izraelski ratni avioni u raznim dijelovima grada Rafaha, živote je izgubilo 14 Palestinaca, među kojima ima djece i žena, a više osoba je povrijeđeno.

U saopćenju Ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 15. marta objavljeno je da je Netanyahu odobrio plan moguće vojne operacije južno od grada Rafaha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.