OGRANIČIO GOVOR

Papa osudio ratove u Ukrajini i Gazi: Treba postići mir kroz pregovore

Nikada ne smijemo zaboraviti da je rat uvijek poraz, kazao je papa Franjo

AP

Z. K.

20.3.2024

Papa Franjo danas je uputio novi poziv da se poduzmu "svi napori" kako bi se postigao mir kroz pregovore, osudivši krvave sukobe u Ukrajini i Gazi, te još jednom ograničio svoj govor u javnosti na sedmičnoj audijenciji na Trgu svetog Petra zbog zdravstvenih problema.

Pati od prehlada

- Nikada ne smijemo zaboraviti da je rat uvijek poraz, ne možemo nastaviti u ratu, trebamo poduzeti sve napore da posredujemo, da pregovaramo o okončanju rata, molimo za to - rekao je Papa u kratkim napomenama na kraju publici, spomenuvši "mučeničku" Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob.

Osamdesetsedmogodišnji papa Franjo, koji se teško kreće, a posljednjih sedmica pati od prehlada i napadaja bronhitisa, ponovno je preskočio čitanje većine svojih unaprijed pripremljenih tekstova za publiku. To je prepustio pomoćniku, rekavši vjernicima da je i dalje prisiljen ograničiti javno govorenje.

Izazvao kontroverzu

Ranije ovog mjeseca Franjo je izazvao kontroverzu sugerirajući u intervjuu za švicarsku radioteleviziju RSI da Ukrajina treba "pokazati hrabrost bijele zastave" i otvoriti pregovore s Rusijom. Njegov zamjenik, kardinal Pietro Parolin, kasnije je pojasnio da Rusija prvo treba zaustaviti svoju agresiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.