IZBORI U AMERICI

Porodica Kenedi podržava Bajdena, uprkos kandidaturi Roberta F. Kenedija Džuniora

Bajden održava dugogodišnje veze s brojnim članovima porodice Kenedi, na ličnom i političkom nivou.

Džo Bajden. AP

Anadolija

21.3.2024

Porodica Kenedi (Kennedy), poznata američka politička dinastija, spremna je podržati ponovni izbor predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), iako njihov član Robert F. Kenedi Jr. nastavlja svoju kandidaturu kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima 2024.

Podrška Bajdenu

Tokom posjete Bijeloj kući povodom Dana svetog Patrika ove sedmice se pojavila i porodica Kenedi, što se smatra pokazivanjem podrške Bajdenu, s kojim dijele irske korijene.

Robert F. Kenedi Jr, nećak ubijenog predsjednika Džona Kenedija (Johna F. Kennedyja) i sin Roberta F. Kenedija, također ubijenog u atentatu, nije se pojavio na događaju.

Postojala je zabrinutost u demokratskim krugovima da bi kandidatura RFK Jr. mogla poremetiti zamah Bajdenove kampanje, ali za sada se zabrinutost čini neosnovanom.

Met Koridoni (Matt Corridoni), glasnogovornik Demokratskog nacionalnog komiteta pri Demokratskoj partiji, naglasio je značaj podrške porodice Kenedi za Bajddena.

- Pokazuje da ljudi koji najbolje poznaju RFK Jr. stoje uz Džo  Bajdena na ovim izborima - rekao je.

Neki članovi porodice Kenedi otvoreno su kritikovali kandidaturu RFK Jr, strahujući da bi to moglo nenamjerno pomoći republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Teorije zavjere

Ranije se RFK Jr. suočio s kritikama rodbine zbog zagovaranja teorija zavjere i marginalnih pogleda na pandemiju COVID-19, uključujući i neosnovane tvrdnje da je COVID "napravljen" da "napadne" bijelce i crnce, a poštedi grupe kao što su etnički Kinezi. Epidemiolozi su osudili te tvrdnje.

Uprkos kritikama, RFK Jr. je ostao pri svojim marginalnim stavovima, tvrdeći da su neslaganja unutar porodica uobičajena.

Bajden održava dugogodišnje veze s brojnim članovima porodice Kenedi, na ličnom i političkom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.