POSLIJE NIZA INCIDENATA

Izvršni direktor Boeinga podnio ostavku zbog sigurnosne krize u kompaniji

Oči svijeta su uprte u nas i znam da ćemo kroz ovaj period proći kao bolja kompanija, naveo je u pismu zaposlenima

Kalhun: Odlučio se povući. Platforma X

Anadolija

25.3.2024

Kompanija Boeing najavila je danas da će se njen izvršni direktor Dejv Kalhun (Dave Calhoun) povući sa funkcije krajem ove godine, javlja Anadolu.

- Oči svijeta su uprte u nas i znam da ćemo kroz ovaj period proći kao bolja kompanija - rekao je Kalhun u pismu zaposlenima.

Poručio je da će Boeing ostati potpuno fokusiran na vraćanje stabilnosti nakon izuzetnih izazova u proteklih pet godina, uz prioritetnu brigu za sigurnost i kvalitet.

Predsjednik Nezavisnog odbora Leri Kelner (Larry Kellner) rekao je ranije da se neće kandidirati za ponovni izbor na godišnjem sastanku Boeinga, a odbor je već izabrao Stiva Molenkopfa (Steve Mollenkopf) za njegovog nasljednika.

Upravo Molenkopf će voditi proces odbora za izbor sljedećeg izvršnog direktora Boeinga.

Stan Dil (Deal), predsjednik i izvršni direktor Boeing Commercial Airplanesa, također je najavio povlačenje iz kompanije, a Stefani Poup (Stephanie Pope) je imenovana za njegovu nasljednicu.

Multinacionalna korporacija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja dizajnira, proizvodi i prodaje avione, bila je pod lupom javnosti nakon niza incidenata u vezi s njenim komercijalnim avionima.

Četiri ključna zavrtnja, koja su bila dizajnirana da drže čep na vratima, nedostajala su na Boeingovom avionu Alaska Airlinesa koji je pretrpio eksploziju u vazduhu u januaru ove godine.

Motor Boeinga 737 kompanije American Airlines se zapalio u aprilu 2023. godine zbog udara ptice, prije nego što je njegov pilot bezbjedno uspio da prinudno sleti na aerodrom u Columbusu.

Boeingove isporuke 787 Dreamlinera obustavljene su na skoro dvije godine zbog nekoliko nedostataka u proizvodnji, što je kompaniju koštalo 5,5 milijardi dolara od januara 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.