POKRENUTA ISTRAGA

Zviždač koji je tužio Boeing pronađen mrtav na parkingu

Prije pet godina je u izjavi za BBC naveo kako su radnici pod pritiskom namjerno stavljali dijelove koji su ispod razine standarda

Barnet: Preminuo od "samoranjavanja". Platforma X

E. Ć.

11.3.2024

Džon Barnet (John Barnett, 62), nekadašnji radnik Boeinga i čovjek koji je ukazivao na manjkavosti ove firme, pronađen je mrtav.

On je za Boeing radio 32 godine, a penzionisao se 2017. Nekoliko dana prije smrti svjedočio je na sudu u tužbi protiv kompanije u kojoj je radio više od tri decenije, prenosi BBC.

Otkrio brojne manjkavosti

Barnet je navodno preminuo od samoranjavanja 9. marta, a policija provodi istragu. On je od 2010. bio voditelj kvalitete u tvornici u Nort Čarlestonu na izradi najsavremenijeg putničkog aviona 787 Dreamlinera.

Prije pet godina je u izjavi za BBC naveo kako su radnici pod pritiskom namjerno stavljali dijelove koji su ispod razine standarda.

Osim toga, otkrio je ozbiljne probleme u sistemima za kisik jer se moglo dogoditi da jedna od četiri maske za disanje neće funkcionisati u hitnim slučajevima.

Još je rekao i kako radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz tvornicu, čime su neispravne komponente nestajale.

Rekao je i da su u nekim slučajevima dijelovi, koji nisu zadovoljavali standard, bili uzimani iz kontejnera za otpad i postavljani na avione koji su se gradili kako bi se spriječila kašnjenja.

FAA potvrdila njegove zabrinutosti

Barnet je kazao kako je upozorio svoje nadređene o ovome, ali ništa nije poduzeto. Kasnije je Boeing demantovao njegove tvrdnje, ali je revizija američkog regulatora, Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA) potvrdila njegove zabrinutosti.

FAA je utvrdila da je lokacija najmanje 54 nesukladna dijela u tvornici nepoznata te da se smatraju izgubljenima. Boeingu je naređeno da poduzme korektivne mjere.

Što se tiče boca s kisikom, firma je 2017. rekla da je identificirala neke boce s kisikom koje nisu ispravno radile. Međutim, odbacili su tvrdnje da su takve ugrađivane u zrakoplove.

Intenzivni nadzori

Što se tiče Barneta, on je tužio Boeing za ocrnjivanje njegovog karaktera i kočenje njegove karijere zbog problema koje je isticao u javnosti.

Prošle sedmice je dao izjavu, a u subotu je trebao biti dodatno ispitan. Međutim, nije se pojavio. Tražili su ga u hotelu nakon čega je pronađen mrtav u svom kamionetu na parkingu. Njegov advokat je u izjavi za BBC naveo "kako je ovo tragedija".

Iz Boeinga su poslali poruku žalosti Barnetovoj porodici, navodeći kako su njihove misli s porodicom i prijateljima.

Inače, ova kompanija je pod intenzivnim nadzorom zbog brojnih incidenata.

Podsjetimo, početkom januara vrata za izlaz u nuždi ispala su sa potpuno novog Boeinga 737 Max nakon što je avion poletio s aerodroma u Portlandu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.